Учени създадоха първата в България Национална технологична платформа за биологично земеделие

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Селскостопанска академия, Агререн университет Пловдив и Българска асоциация биопродукти учредиха първата в България технологична платформа за биологично земеделие в България.

Целта на инициативата е да осигури учени в областта на биологичното земеделие и да осигурява визия за развитие на науката в областта на биологичното земеделие у нас. Платформата ще фокусира вниманието на българските институции и политици за подкрепа на сектора и справяне с бъдещи  предизвикателства.

„В България няма ясна система за научни изследвания в областта на биологичното земеделие, поддържането на почвеното плодородие, нямаме специализирано научно звено, което да концентрира критична маса от учени по всички проблеми, нямаме и обучаващи младите специалисти, които да прилагат научните практики, нямаме и звеното, което да осигурява квалификацията на заетите. Проблемите на образованието и изследванията са много. Затова заедно с Българска асоциация биопродукти ние създаваме първата Национална технологична платформа за биологично земеделие в България. Това е един инструмент на Европейския съюз така, че всички системи да споделят своя опит, да изградят план за действие и научни изследвания в областта на биологичното земеделие, да споделят резултатите.“, каза председателят на  Селскостопанска академия проф.Тотка Трифонова. Според нея това ще допринесе за увеличаване на ефективността на производството.

Ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. д-р Христина Янчева подчерта, че е важно науката, практиката, бизнесът и образованието да вървят ръка за ръка и да работят за развитие на биологичното земеделие в България.

„Радвам се, че човек ориентиран към биологичното производство, официално подкрепен от Българска асоциация биопродукти. Мечтали сме за това. Разчитаме, че ще направим защитена специалността биофермер.“, каза Албена Симеонова, председател наАсоциацията.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА