Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, “не са призовали за отказ от консумация”, а “са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво”, съобщава БНР като се позовава на съобщение Световната здравна организация.
Националното радио припомня, че Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че “обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората. Оценката на агенцията сочи,че “50-грамова порция обработено месо, ако е приемана всекидневно, увеличава риска от колоректален рак с 18 процента”. Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.
Още преди това съобщение експерти препоръчваха ограничаване консумацията на месо. Директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд обръща внимание, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните ястия.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ