Забравеният вкус и аромат на истинските ягоди и череши започна да се връща. Изненадващо на традиционният вече фестивал Зелени дни в София в края на май се появиха десетки нови биопроизводители.
Те изложиха пълни кошници и съдове с истински ароматни череши и ягоди в неделния ден, който беше и последен от празниците. Повечето от фермерите бяха добре образовани хора, които са превърнали биоземеделието в семеен бизнес.
До този момент не са показвали продукцията си като био, защото са преминавали задължителния петгодишен период за това.
Те са от различни краища на страната- Ловешко, Ямболско, Петричко и др.
Откакто започнахме да отглеждаме и да се храним с такава храна, не боледуваме, признаха повечето от тях пред Агрозона.
Разбира се- за Балкана и хората
На Зелените дни освен традиционния щанд по проекта „За Балкана и хората”, където се представят фермери от Средна и Западна Стара планина с млечни продукти, за които Агрозона нееоднократно е писала, веселата публика се радваше на нови щандовет с биовина, биозеленчуци – български салати, чесън, лук, лапад.
Също така много млади хора демонстрираха предприемчивостта си предлагайки нетрадиционни продукти като сокове от ядки, кореноплодни и др.
Опаковани сушени шипки, арония, различни биосладка и конфитюри.
Македонска лютеница без нишесте
Един от най- посещаваните щандове бе с македонска лютеница от Струмица.Въпреки, че цените на предлаганите апетитни бурканчета започваха от 6 лв. нагоре, мнозина от дегустиралите посетители не се поколебаха да си купят по няколко от тях. Асортиментът включваше всичко познато на българския вкус- лютеница от пипер с патладжан, пипер с домати, лютиво, нелютиво и т.н. И най- важното лютеницата беше истинска, в нея нямаше и грам нишесте под каквато и да е форма.
Или е лютеница или не, усмихваше се дистрибуторката на македонската фабрика, която покори софиянци. Няма моркови, картофи и такива добавки, клатеше глава възмутено тя.
Светлана Трифоновска