Българските закони не преминават през оценка на въздействието им

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Днес в София се проведе конференция на тема “Оценка на въздействието на законодателството за по-добро управление”, организирана от Посолството на САЩ в България, Американската търговска камара в България и Българската търговско-промишлена палата. Акцент в събитието беше значението на изготвянето на оценки за анализ на въздействие на законодателството преди приемането на законите, наредбите и политиките, разказа за “Агрозона” Таня Дъбнишка, експерт в Асоциацията на земеделските производители в България. Представени са успешни американски и европейски практики.

В конференцията участие са взели Н.Пр. Марси Рийс, посланик на САЩ в България, Н.Пр. Джонатън Алън, посланик на Великобритания в София, Питър Литгоу, президент на Американска търговска камара, Алекс Хънт от Службата по мениджмънт и бюджет към Президента на САЩ, Вера Асенова, съветник по европейски и икономически въпроси в Посолство на Великобритания, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, премиерът на страната Георги Близнашки и други лица от политиката и неправителствения сектор.

Алекс Хънт и Вера Асенова са представили успешни практики съответно от САЩ и Великобритания като са разясни как в тези страни прозрачно се инициират, разписват и приемат закони, както и как преминават общественото им обсъждане и процесът на оценка на въздействие на законодателството, разказа Таня Дъбнишка. По време на законотворчеството в САЩ и Великобритания задължително се изготвя оценка на ефектите от бъдещия нормативен текст в социален, екологичен и икономически аспект.

Присъстващите представители на политическия живот у нас, обърнаха внимание, че в нашето законодателство въпросната процедура за оценка на въздействието на съответния проект на закон е заложена в Закона за нормативните актове, каза Дъбнишка. Тя посочи, че по време на конференцията е станало ясно, че без значение какъв е бил форматът на управляващите през годините, никога не се е изготвял докладът, който се изисква от Закона за нормативните актове, и в който трябва да бъдат анализирани и оценени ефектите от нов законов текст.

Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодетелството в България, е посочил, че романтичният период на въвеждане на процедурата от 2007 г. е приключил през 2014 г.  и страната ни има механизми, които трябва да се спазват при работа.

Експертът на АЗПБ посочи, че много силен е бил дебатът кой да инициира оценката на въздействие на законодателството, да отговаря за нея и да я изпълнява – дали Министерски съвет или да се възлага на външни независими изпълнители. Различните представители на политически партии защитаваха различни становища, каза Таня Дъбнишка.

В България липсата на оценка на въздействие на законодателството е довела до негативни примери в последните години като Закона за възобновяемите енергийни източници и честата промяна в забраната за тютюнопушене. От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки дадоха пример, който се е отразил изключително отрицателно върху бизнеса с бутилиране на вода – Законът за изменение на Закона за водите, предложен на 5-и февруари 2014 г. Приет е на следващия ден без обществено обсъждане и консултации със заинтересовани страни. Така нормативният текст се променя в частта, която регламентира множествена експлоатация на находище на минерална вода, разказа Таня Дъбнишка.

По време на събитието е поставен акцент на факта, че у нас има закони, чието съгласуване с Европейската комисия е задължително. В някои случаи обаче това не се случва и поради тази причина от ЕК идват атаки към страната ни.

Законите в страните, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), преминават през оценка на въздействието на нормативните актове. ОИСР има активно участие по отношение на технологията и механизмите на изпълнение на оценката. Организацията наблюдава и анализира цялостната прозрачност на законодателния процес, т.е. членството в нея обезпечава прозрачното законотворчество. В тази връзка Соломон Паси е посочил, че още от 2008 г. страната ни има препоръка и покана да се присъедини към ОИСР. Паси отбелязал, че от тогава насам не се предприемат действия в тази посока.

В САЩ процесът на оценка на законодателството се случва в Службата по мениджмънт и бюджет към Президента на САЩ. Елементите на оценката са да се прецени дали наистина има необходимост от промяна в законодателството, да се изследват алтернативите, да се направи икономически анализ на ефективността и ползата от евентуално прилагане при широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни. Едва след тези стъпки се преценява дали да се премине към законодателна промяна, обясни Таня Дъбнишка.

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА