Съветът на министрите на земеделието обсъжда предстоящите промени в ОСП

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

В поредната серия разговори на високо равнище, която се провежда на 14 и 15 май в Брюксел за бъдещето на Общата селскостопанска политика участва министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. На заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство министрите от държавите-членки дискутират предвижданите промени в ОСП, като се очаква да бъде проведен „ориентационен дебат” по предложенията за регламенти за директните плащания, за развитие на селските райони и за хоризонтален регламент, който е част от пакета за реформа на ОСП от гледна точка на екологизирането й. В рамките на дебата държавите-членки ще представят своите позиции относно бъдещите „зелени” дейности, които ще трябва да се прилагат от всички земеделски производители.

Темите включват приоритетните предложения за изменения в предложението на Комисията, с цел да се въведе гъвкавостта, която държавите-членки изискват за изпълнение на „зелените” цели. Другият основен пункт за дискусия обхваща възможните допълнителни мерки и гъвкавост, особено по отношение на екологично насочените площи, като се спазват целите за постигане на екологични ползи, повишаване качеството на почвите, водите и ландшафта и допринасяне за смекчаване на измененията на климата и приспособяването към тях.

На заседанието са предвидени още разговори в областта на рибарството, като се очаква също провеждане на ориентационен дебат по предложенията за регламенти по Общата политика в областта на рибарството и Европейския фонд за морско дело и рибарство. По време на съвета, Комисията ще представи и информация за резултатите от проведената в Залцбург конференция относно бъдещето на аквакултурите, а делегацията на Швеция е представила искане, свързано с прилагането на общото изискване за зашеметяване на животните преди умъртвяване.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА