53% от бюджета на ПРСР за този програмен период e договориран

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

На заседание на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони, проведено на 20 март в гр. София беше отчетен напредъка на страната ни по усвояването на средствата по ПРСР 2007-2013 г. Към 1 март 2012 г. са договорирани близо 53% или 1 737 443 730.53 евро от средства от бюджета на Програмата, а изплатените средства са в размер на близо 39 % или 1 025 788 863.24 евро. Данните на ДФ „Земеделие” сочат, че за 2011 г. общият брой на подадените заявления за кандидатстване по ПРСР са 3 908 броя, като са сключени 2 513 договори на стойност 109 994 817,75 евро. В процес на обработка са 545 заявления, а 662 заявления предстоят да бъдат разгледани.

Пред Комитета по наблюдение беше представено и предложението на Европейската комисия за бъдещата политика на ЕС за развитие на селските райони за следващия програмен период 2014-2020 г. Албена Танева от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” към ЕК очерта приоритетите, свързани с трансфер на знания в земеделския и горския сектор, който ще включва инвестиции в повишаване на знанията и квалификацията на заетите в земеделския сектор, иновациите, както и засилване ролята на изследователската и развойната дейност. Следващият приоритет е свързан с организация на продоволствената верига и управление на риска в земеделието, с който ще се цели засилване и интегриране на производителите на първична земеделска продукция в продоволствената верига. Той ще има отношение и към справянето с екологичните рискове, като инструмент, които ще бъде насочен за възстановяване и превенция срещу природни бедствия. Голяма роля и място ще бъде отделено и на запазването и подобряването на екосистемите – биоразнообразие, ландшафт, управление на водите, управление на почвите, намаляване на вредните емисии. Ще се работи активно и в областта на ефективното усвояване на ресурсите от земеделския и горския сектор, с цел преминаване към нисковъглеродна икономика в сектора. И в следващия период ще се инвестира в конкурентоспособността на земеделието – преструктуриране на стопанствата и приобщаване на по-младите, възможност за създаване на работни места и развитие на селските райони.

„От наша страна предстои задълбочена работа в тази насока. В момента към Дирекция „Развитие на селските райони” към министерството на земеделието и храните има създаден екип, който работи по предложенията на министерството във връзка със следващия програмен период на втори стълб от Общата селскостопанска политика”, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, по време на срещата.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА