80% от консумираните фуражи в ЕС са с местен произход

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Грубите фуражи като сено и силажна царевица са основен източник на фуражен протеин. Те заемат 45% дял от общата употреба на фуражи в ЕС. Маслодайните култури доставят почти една четвърт от фуражните протеини. Европейският съюз е напълно самодостатъчен в производството на необработени фуражи, но добива само 26% от соята и рапицата, която консумира.

В общата употреба в ЕС, около 80% от фуражите са с произход от ЕС. Това са част от ключовите констатации, които анализаторите на Европейската комисия правят в анализ на ЕС за фуражните протеини за 2017/18 г., съобщават от пресцентъра на европейската институция.

В анализа за първи път са включени груби фуражи и документът включва доставката, търсенето и търговията с различни протеинови култури, включително зърнени, маслодайни и бобови култури и странични продукти, получени от преработката на соя, рапица и слънчоглед, както и материали, богати на протеини, които се получават от преработени полски култури. Анализът включва също култури като протеини от животински източници и фуражи, както и трева, силажна царевица и фуражни бобови растения.

„Новият анализ на фуражния белтък отразява постоянния ангажимент на Комисията за подобряване на прозрачността на пазара в сектора на протеини, както и в няколко други сектора. Секторът е жизненоважен за успеха на нашето селско стопанство. Подобрената прозрачност на пазара улеснява по-нататъшния анализ на динамиката на този пазар и позволява на участниците да реагират адекватно на тази динамика.“, коментира еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

Анализът показва също, че процентът на самодостатъчност в ЕС е висок за продукти със съдържание на протеини по-малко от 15%, както и за продукти с над 50% съдържание на протеини, съответно 97% и 92%. За сметка на това ЕС произвежда само 29% от продуктите с протеиново съдържание от 30% до 50%.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА