Грубите фуражи като сено и силажна царевица са основен източник на фуражен протеин. Те заемат 45% дял от общата употреба на фуражи в ЕС. Маслодайните култури доставят почти една четвърт от фуражните протеини. Европейският съюз е напълно самодостатъчен в производството на необработени фуражи, но добива само 26% от соята и рапицата, която консумира.
В общата употреба в ЕС, около 80% от фуражите са с произход от ЕС. Това са част от ключовите констатации, които анализаторите на Европейската комисия правят в анализ на ЕС за фуражните протеини за 2017/18 г., съобщават от пресцентъра на европейската институция.
В анализа за първи път са включени груби фуражи и документът включва доставката, търсенето и търговията с различни протеинови култури, включително зърнени, маслодайни и бобови култури и странични продукти, получени от преработката на соя, рапица и слънчоглед, както и материали, богати на протеини, които се получават от преработени полски култури. Анализът включва също култури като протеини от животински източници и фуражи, както и трева, силажна царевица и фуражни бобови растения.
„Новият анализ на фуражния белтък отразява постоянния ангажимент на Комисията за подобряване на прозрачността на пазара в сектора на протеини, както и в няколко други сектора. Секторът е жизненоважен за успеха на нашето селско стопанство. Подобрената прозрачност на пазара улеснява по-нататъшния анализ на динамиката на този пазар и позволява на участниците да реагират адекватно на тази динамика.“, коментира еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.
Анализът показва също, че процентът на самодостатъчност в ЕС е висок за продукти със съдържание на протеини по-малко от 15%, както и за продукти с над 50% съдържание на протеини, съответно 97% и 92%. За сметка на това ЕС произвежда само 29% от продуктите с протеиново съдържание от 30% до 50%.