През 2014 година е произведено общо 200.4 хил. тона месо (в кланично тегло) – 80% от месото е добито в регистрирани кланици (почти 160 хил. тона), а 20% – в стопанствата, сочат данни, публикувани от Министерството на земеделието и храните.
Получени са общо 98 хил. тона червено месо – около 62 хил. тона е промишленото производство (63%) и 36 хил. тона или 37% е добитото в стопанствата.
Произведеното бяло месо през миналата година е 102 хил. тона. Промишленото производство е 96% или около 98 хил. тона. Добитото месо в стопанствата е 4 хил. тона.
През същия период на територията на страната са работили 70 кланици за червено месо. Броят на закланите животни (говеда, биволи, свине, овце, кози и еднокопитни) в кланиците през 2014 г. се увеличава с 9.0% в сравнение с 2013 г., а произведеното от тях месо е с 0.9% повече. Броят на закланите животни директно в животновъдните стопанства през 2014 г. намалява с 5.7%, а произведеното месо е по-малко със 17.0% спрямо 2013 година.
Специализираните кланици за производство на бяло месо в България с дейност през 2014 година са 23, отчитат от МЗХ. Произведените в кланиците 102 хил. тона месо, субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци са с 3.7% повече в сравнение с 2013 година. Месото е 88 208 тона, което превишава с 3 527 тона количеството от 2013 г., субпродуктите са 6 825 тона (с 3.1% по-малко) и втлъстения черен дроб е 2 962 тона, което е с 6.5% повече спрямо 2013 г.