8 грешки, които ще погубят разсада ви от домати

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Вижте дали и вие не ги допускате

Отглеждането на домати за много хора стана своеобразен ритуал, но както всичко останало, и тук има тайни, хитрини и уловки. Този процес се подчинява на строги и прости правила. Най-честите грешки, които допускат кандидатите за богата реколта от домати, обобщават специалистите от „Ботаничка”.

  1. Прекалено продължително накисване на семената. Много хора смятат, че колкото повече семената се киснат в хранителен разтвор или вода, толкова по-добре. Семената обаче на този етап се нуждаят от минимална обработка, затова имайте предвид, че оптималното време на киснене в топла вода е от 12 до 24 часа, а ако използвате стимулатор на растежа – от 3 до 12 часа.
  2. Некачествена почва. Ако съдовете могат да бъдат всякакви, то с почвата не можете да експериментирате. Най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да си мислите, че качеството на почвата не е така важно и да вземете някаква пръст, дори и тя да е от градината или пък от парка. Здравият разсад изисква качествена среда. Ако ще правите сами сместа, сложете торф, пясък, компост, но най-добре е да разчитате на готов субстрат, приготвен от професионалисти. Можете да обеззаразите допълнително пръстта като използвате различни методи – попарване, използване не фунгициди и др.
  3. Ранни посеви. Прекалено ранният посев е най-разпространената грешка при отглеждането на разсад от домати, тъй като растенията се изтеглят, прерастват, заразяват се с болести, деформират се, имунитетът на растенията се снижава. Най-добре е да се придържате към „средни” срокове на засаждане, започвайки от март.
  4. Без контрол на светлината. Разсадът от домати, особено в началото, трябва да се държи по-далеч от прозореца. Без доосветяване оптимален светлинен режим може да се поддържа само на южен и отчасти на източен и западен прозорец. И това, че светлата част на деня е не по-малко от 12 часа. Ако времето е мрачно, включете допълнителна лампа. Когато разсадът поотрасне, може да изнасяте на естествена светлина, но без течение на въздуха.
  5. Колебания в температурата. Разсадът от домати не издържа силното преохлаждане и екстремните горещини. Той изисква добре контролирана среда, стабилност и защита от резките въздействия. След засяване до появата на поници трябва да държите около 22-25 градуса. При формирането на първите семеделни листа и след това температурата стига до 14-16 градуса през нощта и обичайната стайна температура през деня. Трябва да осигурите на растенията разлика между деня и нощта от около 4-8 градуса.
  6. Прекомерно много вода. Доматите не са много влаголюбива култура, особено в началото на вегетацията. Преполиването на разсада е противопоказно. Осигурявайте стабилна влажност, която е между засушаването и преполиването. Когато се появят пониците до пикирането опръсквайте нежните растения. След това помнете, че поливка трябва да се прави, когато просъхне горният почвен слой.
  7. Сгъстяване на насажденията. Отглеждането на разсади обикновено се прави на ограничена площ, но доматите не трябва да растат прекалено гъсто. Важно е да осигурите място и за пикиране на стръковете, затова предвидете почва и място. Разсадите трябва да се пикират самостоятелно, за да станат здрави и силни растения. Слагайте стръкчетата през 10-15 см.
  8. Недостатъчно закаляване. Разсадът от домати е нежен, но и прекомерната грижа не е полезна, тъй като растенията се изнежват още повече. Около 2 седмици след пикирането трябва да започнете да закалявате разсада. 1-2 седмици е минималният срок за адаптиране на растенията към условията в градината. Изнасяйте съдовете с разсада навън, като постепенно увеличавате времето за закалване. Използвайте топлата част на деня и не се плашете.
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама