През май цените на хранителните стоки са паднали средно със 7%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава БНР. Процентът се дължи основно на поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци. Спрямо същия период на миналата година цените са с 2,2% по-високи.
За един месец краставиците са поевтинели с 40%, а българските оранжерийни домати – с 11%. По-съществен е спадът на цените при доматите от внос – близо 26%. Зелените салати са поевтинели наполовина.
Месото и месните продукти, както и млякото и млечните продукти поевтиняват средно с 2%. Цената на кашкавала е спаднала най-много – с 4%. Олиото регистрира ръст в стойността си с 3,5%, захарта – с около 1%. Промяна не е отчетена в цената на ориза и брашното.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ