Международен екип от учени проведе проучване относно безопасността на храните, веригата за доставки на храни и околната среда, в рамките на пандемията от COVID-19 през юни т.г. и излезе с извод за 7 основни групи мерки, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Според авторите „Безопасността на храните е сред четирите стълба на хранителните системи, засегнати в ерата на пандемията от COVID-19“. В рамките на изследването учените обобщават предпазните мерки в хранителната верига в 7 групи, като се има предвид: здравословното състояние на работниците (напр. да останат вкъщи, ако са болни), личната хигиена (напр. миене на ръце), дезинфекция на повърхностите, поддържане на хигиена на работната среда, приготвяне на храните, доставка на храните и накрая – социалното дистанциране. Учените стигат до извода, че независимо от това, че тези мерки се прилагат на всичките пет етапа от хранителната верига (първично производство; обработка след добива; преработка; дистрибуция/ продажба на дребно; консумация), повечето предпазни мерки са изключително необходими на последните етапи (напр. на етап консумация). Според тях, това е породено от факта, че с придвижването към последните етапи на веригата за доставки на храни, участват повече хора и съответно нарастват потенциалните източници на зараза.
Според авторите, подобно на коронавирусите SARS-CoV и MERS, изследванията на SARS-CoV-2 показват, че вирусът е силно устойчив при 4 °C и се очаква при ниски температури да има поведение подобно на своите предшественици, което означава, че може да остане заразен при -20 °C за период до 2 години. Според учените, тези резултати предполагат, че обичайните температури на готвене (>70 °C) са достатъчни за инактивация на вируса, но предаването му от замразени храни може все още да е възможно. Затова старателното измиване на ръцете след боравене със сурова храна е наложително, се казва още в изследването.