6 факта – какво не знаем за почвата

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Понякога приемаме почвата за даденост, но тя е ресурсът, който осигурява храната ни и от който зависи препитанието на хиляди земеделци у нас. Ето няколко факта, за които малко хора подозират:

  • 95% от храната, която консумираме, зависи от почвата, тя е ключът към продоволствената сигурност и изхранването на световното население.
  • Прогнозите сочат, че числеността на хората по света през 2050 г. ще достигне 9,4 млрд. души. За да бъдат изхранени, селскостопанското производство трябва да нарасне значително. Устойчивите земеделски практики позволяват ръст с 58% на продукцията.
  • Заради разрастването на градовете в Европа на всеки час се унищожават по 11 ха почва.
  • 33% от почвите вече са деградирали, а през 2050 г. се смята, че процентът ще достигне 60%.
  • Почвите са от съществено значение за кръговрата на въглерода и климата. Те складират и филтрират водата и са буфер срещу наводнения.
  • Една четвърт от биоразнообразието на света е в почвите. В една лъжица здрава почва има повече организми, отколкото хора има на планетата.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements