55 млн. евро годишно предоставя ЕК за промоционални програми

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейската комисия предоставя приблизително 55 млн. евро годишно в подкрепа на кампании за насърчаване на земеделски продукти. Това каза в интервю за „Фокус” Ирина Лазарова, директор на Дирекция “Селскостопански пазарни механизми” в Държавен фонд “Земеделие”.

До момента са одобрени 518 програми като от тях 48 са мултинационални. Общият бюджет възлиза на около милиард сто шестдесет милиона евро. До момента Европейската комисия е одобрила 9 промоционални програми с българско участие на обща стойност над 32 млн. евро. „Схемата е изключително значима за страната, което се доказва с осигуряването на 30% национално съфинансиране. Обект на промоция са млечни продукти като бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко, вина със защитени наименования, преработени плодове и зеленчуци, също и пресни череши. Тези програми обхващат териториите на 15 държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия”, каза Лазарова.

По нейни думи, схемата „Промоционални програми” е стартирала в България през 2009 година. „Целта е стабилизиране и стимулиране на икономиката ни и увеличаване на износа. В същото време тази перспективна схема подпомага вливането на европейски средства в българското земеделие. Насърчаването на селскостопанските продукти на Европейския съюз в трети страни ще помогне на земеделските производители и преработватели в ЕС да получат достъп до големи пазари като тези на Бразилия, Русия, Китай, Индия, Северна Америка, Австралия, Близкия изток и др. Една добре ориентирана политика на ЕС за провеждането на насърчителни мерки в трети страни може да доведе до драстично нарастване на продажбите на продуктите на хранително-вкусовата промишленост на ЕС извън неговите граници”, каза още Ирина Лазарова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements