40 проектни предложения са постъпили по процедурата за нови центрове за плодове и зеленчуци

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

С подадените проекти е заявена безвъзмездна финансова помощ в размер на 27 милиона лева, бюджетът по мярката е в размер на 15 милиона

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отговори на въпроси във връзка с подадените проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост по направление „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“.

Народният представител Иван Червенков постави въпроси относно напредъка по процедурата, като запита кога и в кои райони се очаква да бъдат открити пунктовете?

Ето и какво отговори министърът:

В рамките на НПВУ бе дадена възможност за създаване на центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци. В периода от 24 октомври до 22 декември 2023 г. се проведе прием на предложения за изпълнение на инвестиции по процедурата.

В рамките на проведения прием с първоначално определен бюджет в размер на 15 милиона лева без ДДС с постъпили 40 предложения за изпълнение на инвестиции. Заявената безвъзмездна финансова помощ по тези проекти е в размер на 27 милиона лева. Подадените проекти са предвижда да бъдат реализирани в рамките на административни области, обхващащи голяма част от територията на страната, където се отглеждат плодове и зеленчуци. Към настоящия момент предложенията за изпълнение на инвестиции са в процес на обработка в рамките на Държавен фонд Земеделие, като се очаква одобрените проекти да бъдат изпълнени и въведени в експлоатация най-късно до месец юни 2025 година. В случай, че въз основа на оценката на административната допустимост се констатира недостатъчен бюджет за финансиране на всички постъпили проекти, които са получили точки, надхвърлящи минималния брой точки съгласно критериите за оценка, Министерството на земеделието и храните в качеството си на структура за наблюдение и докладване на Националния план за възстановяване устойчивост, може да предприеме действия с цел преразпределяне на бюджет за финансиране на одобрени проекти, за които не е наличен бюджет.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА