360 хил. тона хляб произвеждаме на година у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Приблизително 360 хил. тона хляб се произвежда на година у нас, пресните хлебни и сладкарски и изделия са около 60 – 65 хил. тона, а около 12 – 13 хил. тона са хрупкавият хляб и сухарите. Почти цялото вътрешното потребление – над 99% се покрива от местно производство. Асортиментът от продукти, предлагани на пазара, постоянно се разширява. Това пише министърът на земеделието Десислава Танева в поздравителен адрес по случай днешния Денят на хлебаря.

Износът на хляб у нас се увеличава . През 2011 г. сме изнасяли малко над 1000 тона, а износът към 2015 г. е достигнал до 4,7 хил. тона. Хлебарските, тестените и сладкарските продукти  са на водещо места в износа на селскостопански продукти след пшеницата, слънчогледа и слънчогледовото олио и тютюневите изделия. Те имат относителен дял от 5% от общия аграрен износ за 2015 г.

Министър Танева призовава хлебарите у нас да се придържат към българския държавен стандарт за хляб.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама