20% ръст в броя на месодайните крави спрямо 2019 г., отчита МЗХГ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Официалните данни на МЗХГ показват увeличение на броя на месодайните крави в страната, който към 1-ви ноември 2020 г. е 139 734 с 20% повече спрямо 2019 г.. Въпреки това, в края на първото тримесечие на 2021 г. производството на говеждо и телешко месо в кланиците от 1448,3 тона се задържа под нивото, отчетено през същия период на миналата година 1554,9 тона.

Предвижда се ръст в цените на говеждо и свинско месо

Под влияние на високите разходи за фураж и възходящата динамика на европейските цени, се предвижда цените в страната да се увеличават. Малките декларирани обороти в кланиците и предлагането на недостатъчно качествени животни поддържа българските цени на говеждо месо с над 30% под средноевропейските.

Цената на едро на свинското месо се повиши до 3,48 лв./кг кланично тегло през април. Европейските цени се движат силно нагоре, превишавайки както миналогодишните равнища с +3,6%, така и средната стойност за последните пет години. Тази тенденция ще повлияе и на българските цени, поради силната интегрираност между двата пазара.

прасета, Янтра, Agrozona.bg

Възстановяване на поголовието от свине

Увеличеният брой на свинете – 592 097 през 2020 г. (+20,4%) показва частично възстановяване на поголовието, което все още е под нивото на 2018 г., преди установяване на АЧС в страната – 654 554 бр.

Произведеното свинско месо в кланиците през първите три месеца на настоящата година възлиза на 15,5 хил. тона – с 5% над равнището на производство през същия период на миналата година.

Цените на едро на пилешкото месо от началото на годината се движат под равнищата от 2020 г. Очакваното поскъпване на свинското месо, възходящата динамика на европейските цени и по- силното търсене през летните месеци ще поддържат стабилни ценовите нива около 2,90-2,95 лв./кг кланично тегло, което е с близо 4% над миналогодишните цени за същия период.

Намалено производство на птиче месо

През периода януари-март 2021 г. в промишлени условия са произведени 23,4 хил. тона бяло месо (- 20% на годишна база). Най-голямо е намалението при произведеното месо от патици – 44%, следвано от месото от бройлери – 14%.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА