2 тона дъгова пъстърва от Пиринско пътуват всяка седмица за Румъния

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

2 тона дъгова пъстърва от рибното стопанство на Захари Беличенов, което се намира в подножието на Пирин близо до Разлог, пътуват всяка седмица за Румъния. В условията на коронакриза пазарът в северната ни съседка е истинско спасение за родния бизнес, по думите на предприемача. „Румънският пазар е сериозен консуматор на риба, много по-сериозен от България. Големите производители на дъгова пъстърва в момента са ориентирани натам. Това е нашият основен пазар сега“, каза за „Агрозона“ Захари Беличенов, който е един от тримата съдружници в рибния бизнес.

„Кризата ни удари силно,“ признава стопанинът, „Опитваме да се възстановим, но за 3 месеца трябваше да продадем между 30-40 тона, а продадохме 1 тон риба. В същото време не сме освободили нито един човек. За нас изискванията на мярката 60/40 са неприложими. Ще видим докога ще издържим така.

Площта на стопанството е 55 дка, разделени на части. Басейнът за угояване на дъгова пъстърва заема близо 90% от капацитета на стопанството. Останалото са цехът за почистване и предлагане на риба като готов продукт, риболюпилнята и ресторантът, където се предлага прясната продукция от стопанството.

През 80-те години на 20 век стопанството е било най-големият земекопен рибарник на Балканския полуостров. Било е специализирано в производството на зарибителен материал за повечето езера в Рила и Пирин. „Заварихме стопанството в съвсем различен вид от сегашния. През годините инвестирахме над 1,5 млн. лв.“, обяснява Захари Беличенов. Сега фермата е специализирана в угояване, а скоро ще започне да функционира и люпилня. Така ще се намали зависимостта от производителите на зарибителен материал.

Басейните са естествени, а не излети от бетон и симулират естествения хабитат на рибите. Това позволява развитието на „стегната“ пъстърва, за разлика от садковата, която стои като желирана, казва Захари Беличенов. Стопанството се захранва от карстов извор, което е изключително благоприятно за отглеждане на пъстървата, тъй като в басейните се поддържа постоянна температура между 9 и 10 градуса през лятото и зимата. Това дава възможност на стопанството да работи целогодишно, за разлика от много други, които се налага да спрат работа през зимата.

Основните пазари за фермата са хотелите и заведенията в Разлог и Банско, търговски вериги в София. „За две години успяхме да обърнем местните хотели и ресторанти на дъгова пъстърва от ципура и лаврак. Стараем се да си набавяме възможно повече фермерски продукти от региона,“ обясни предприемачът.

Повече за рибното стопанство може да прочетете в септемврийския брой на списание “Агрозона”.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама