106 млн. лв. е помощта за фермерите и преработвателите заради COVID-19

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

106 милиона лева са заделени по три направления за помагане на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция. Стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19 стана възможно, след като България като страна-членка на ЕС инициира промени в съответния регламент. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов по време на посещение заедно с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във ферма в Пловдивско с 15 000 декара обработваема площ и 400 крави.

“Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата”, посочи още премиерът в социалната мрежа.

Почти 30 000 земеделски стопани получиха над 70 млн. лева по COVID 1

„Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Заедно ще преодолеем тази пандемия. Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички. Работим на високи обороти, за да може парите бързо да стигат до хората.

До края на годината сектор “Земеделие” ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса.

За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за угояване на телета.“, отбеляза още премиера Бойко Борисов.

Гледайте видео от срещата:

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2908786806016037

ДФЗ утвърди 44,5 млн. лв. за първи транш по ПНДЖ1 и ПНДЖ3

Още финансови новини от изминалата седмица:

С 400 000 лв. се увеличава бюджетът по схемата за доилно оборудване за 2020 г.

Определиха ставките за ПНДЖ1 през кампания 2020 г.

Ясна е преходната национална помощ за овце- и кози-майки

Разплатени са 48% от средствата по ПРСР 2014 – 2020 г.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements