10 т. жълъди са засяти за възстановяване на дъбовите гори по Черноморието

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Близо 10 т. жълъди са засяти по проекта „Запазване и възстановяване на дъбовите хабитати по Черноморието”. Това бе огласено на информационен семинар в Балчик, организиран от бенефициента по проекта – Държавно ловно стопанство (ДЛС) Балчик. Голяма част от жълъдите са засяти директно на терена на площ от 870 дка за подпомогане на естественото залесяване, а с 2 т. са произведени 40 хил. фиданки. С тях ще бъдат залесени 280 дка. Целта е с тези дръвчета да бъдат попълнени евентуални загуби през втората и третата година от създаване на културите, съобщи инж. Ганчо Ников от ДЛС Балчик. Миналата година са произведени и 40 хил. фиданки в разсадник, а тази година през пролетта върху 80 дка ще бъдат произведени 50 хил. фиданки в ДЛС Несебър, уточни той. Според отчетния доклад са почистени 890 дка занемарени горски райони, от предвидените 1150 дка. Изградена е и 12 километровата защитна ограда, но се налага да бъде увеличена с още 1800 м.

Общият бюджет по проекта е 681 хил. евро, като 75 % от тях се финансират от еврофондове. Дейността по проекта е започнала в началото на 2011 г и ще завърши през 2014 г.

Георги Джендов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама