10 от 36 тествани марки сирена с над 60 % съдържание на вода. Това установи изследване на асоциацията “Активни потребители”. Пред Агрозона председателят Богомил Николов заяви, че в не малко от пробите са открити и немлечни мазнини, което директно ги класифицира като имитиращи продукти, докато на пазара излизат обявени като сирене. В една от тях чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства . Влошава се качеството на продукта като цяло. В 9 марки сирене е открито палмово масло или сухо мляко.
Производители на сирене са използвали и ензима трансглутаминаза, който два пъти намалява количеството необходимо мляко за приготвяне на килограм продукт.
С влагане на ензима се образувала мрежа, свързваща протеините, като по този начин продуктът постигал твърдост, въпреки голямото съдържание на вода. Според нормативната база у нас употребата на трансглутаминаза в истинското българско саламурено сирене не се допуска.
Въпреки това обаче, тестовете са показали и позитивни резултати. Не е установен нито един продукт със завишено съдържание на сол (над 3.5%) или наличие на антибиотици.