Зелените резитби осигуряват повече грозде

Май е месецът на усилена работа и в лозето. Сега е времето на зелените резитби. Това се прави, когато новите леторасти са покарали и млади листа са облекли главините. Основната цел на тези зелени операции е да се даде възможност на слънцето да наднича по-свободно между листата и да огрява раждащото се грозде.
Филизете лозите, когато леторастите са достигнали дължина 15-20 см и ресите са се оформили. Премахват се главно по-слабите и безплодни леторасти. При подложките се оставят два-три летораста повече от необходимите, защото е възможно обработките или по-силен вятър да унищожат част от тях. След 10-15 дни се филизи втори път. Така лозата се подготвя за следващата резитба, борбата с болестите и неприятелите е по-лесна, слънцето добре ще огрява гроздето.
Когато колтуците, развили се от летните пъпки на основния летораст, са още крехки и малки и дължината им е не повече от 7-8 см също трябва да се премахнат. В плододаващите лозя тази операция се прави рядко, необходима е за буйно растящи асми и сортове с големи листа, защото се засенчват гроздовете и се ограничават достъпът на въздуха до ресите.
С прищипването се премахва върхът на летораста, заедно с 1-2 недоразвити листенца. Прекратява се растежът и хранителните вещества се насочват към ресите, за да се развият добре и да се оплодят нормално. По този начин се предотвратява изресяването, спира се източването. Освен това се залагат повече съцветия в пъпките на лозата. Някой десертни сортове („Болгар“, „Италия“) проявяват склонност към източване. За да се предотврати изресяването, прищипването се прави 4-5 дни преди цъфтежа, а за да се избегне източването – по-рано – след като се появят ресите.