Изследователи от университета “Едит Кауан”, Австралия, са установили, че консумацията на зелени листни зеленчуци и кръстоцветни такива нормализира нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност, съобщава сайтът на учебното заведение.
Анализът на австралийските учени е обхванал повече от 8000 души над 25-годишна възраст. По време на първия етап те са попълнили специални въпросници за оценка на качеството на храненето. Учените са се фокусирали върху оценяването на количеството зелени листни зеленчуци. Сред тях са маруля, спанак, рукола, кориандър, копър, и зеленчуци от семейство Кръстоцветни като броколи, брюкселско, карфиол и бяло зеле.
Изследователите след това са взели кръвни проби от доброволците, за да определят нивата на захарта, серумните нива на инсулина, инсулиновата чувствителност и функцията на бета-клетките на панкреаса. Тези клетки играят основна роля в хомеостазата на глюкозата и производството на инсулин за нуждите на организма.
Резултатите от изследването са показали, че повишената консумация на зеленчуци е свързана с по-ниски нива на глюкоза в кръвта. Увеличеният дял на зеленолистните и кръстоцветните зеленчуци корелира с подобрена инсулинова чувствителност и нормализиране на нивата на този хормон.
Когато инсулиновата чувствителност е намалена, глюкозата от храната не може да навлезе в клетките. Тогава нивото й в кръвта се повишава. Това нарушение на въглехидратната обмяна увеличава риска от развитие на диабет тип 2, патологии на сърцето, кръвоносните съдове и някои други заболявания. Ако клетките са чувствителни към инсулина, разпределението му в организма протича нормално. Неизползваната глюкоза не се складира в организма.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)
Вижте още: