Зехтинът предпазва от инсулт при затлъстяване

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Зехтинът може да доведе до намаляване на риска от инсулт сред затлъстелите хора. Това показват резултатите от изследване, цитирани от БТА.

Ако човек е затлъстял и иска да помогне на сърцето си, ще е добре да включи зехтин в хранителния си режим. Оказва се, че здрави, но сериозно затлъстели хора, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с понижен риск от активация на тромбоцитите. Това означава, че е по-малка вероятността от образуване на съсиреци в кръвта им и следователно рискът от инфаркт и инсулт е по-малък.

Получените резултати обаче не доказват, че причина за това е зехтинът. “Става въпрос за наблюдателно изследване, то не установява причинно-следствена връзка”, заяви ръководителят на екипа д-р Шон Хефрън от Нюйоркския университет. “Няма доказателства, че други храни – червено месо, масло или плодове и зеленчуци, са свързани с активация на тромбоцитите.”

Изследването, финансирано от Националните здравни институти на САЩ, е обхванало 63-ма доброволци в добро здраве, които са сериозно затлъстели – със среден индекс на телесна маса 44.

За затлъстели са смятани хора, чийто индекс на телесна маса е 30 или по-висок. Участниците попълнили въпросници за хранителните си навици и начина си на живот.

Учените използвали кръвни проби, за да изследват как тромбоцитите у всеки участник реагират на вещество, което може да улесни образуването на съсиреци. Било установено, че доброволците, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с по-малка активация на тромбоцитите в сравнение с другите участници. Колкото по-голяма е консумацията на зехтин, толкова по-малък е рискът от образуване на съсиреци.

“Фактът, че всички участници са с наднормено тегло, е важен”, отбеляза Хефрън.

Получените резултати разкриват, че здравословното хранене може да има благотворен ефект, независимо от телесното тегло.” Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве в Хюстън.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама