Здравословна козметика и хранителни добавки от микроводорасли

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Северозападното крайбрежие на Испания. В тази оранжерия, свързана с лаборатория, се отглеждат четири вида микроводорасли. Учените говорят за революция. На миниатюрно ниво. Онова, което се случва във ваните, наистина обещава да прекрои представите за производство на хранителни добавки и козметика. На водораслите се възлагат големи надежди.

“Микроводораслите са миниатюрни растения. Те се нуждаят от постоянен източник на светлина – естествена или изкуствена. Температурата също е важна за тях. В този парник поддържаме идеална температура за тях – между 15 и 20 градуса. Движението е третото важно изискване. Водораслите трябва да се движат постоянно, така че всяко от тях да поема достатъчно светлина и да се развива”, казва биолагът Давид Суарес, цитиран от БНТ.

Преработката им е от особено значение за така наречената микрореволюция. Защото тя не включва никакви химични добавки. Под високо налягане се добавя въглероден диоксид. Следва обилно размесване. Въглеродният диоксид се отделя и пренасочва за повторно използване, а утаените масла от водораслите се използват за производството на козметични продукти и хранителни добавки с антиоксидантно действие. Ползите от процеса са двойни. От една страна се получава чист продукт, а от друга застрашените рибни видове получават нов шанс за оцеляване. Вече има сериозна алтернатива, която замества улова им заради съдържание на Омега-3 мастни киселини в месото им.

Мария Алварес, биолог: “Концентрацията на Омега-3 в микроводораслите е много по-висока, отколкото при рибите. Важно е да се разбере, че Омега-3 мастните киселини от водорасли са много по-естествени. Самите риби не произвеждат Омега-3. Те ги натрупват в тялото си, като поглъщат водорасли.”

Минусът на технологията засега е свързан с оскъпяването на процеса. Химичните добавки го правят по-евтин, но компромисът е свързан с чистотата на крайния продукт. Очакванията са… очаквани – испанското ноухау да намери масов прием в производството и да понижи цената здравословната козметика и храни в бъдеще.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА