Затворения цикъл от фуража до пържолата е световна тенденция в свиневъдството

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Свиневъдството е тежък бизнес и в него няма лесна печалба. Стопаните, които решат да се занимават със свиневъдство, трябва да са готови за тежък труд, каза за „Агрозона“ доц. д-р Валентин Дойчев, преподавател в Тракийския университет в гр. Стара Загора. Допълнително предизвикателство пред животновъдите са ниските цени на угоените животни – цената е около 2,50 лв/кг живо тегло, но пада и до 2 лв: „През последните години цената на зърното доста се повиши, а разходите за фураж формират около 50% от общите разходи по производството.“, казва специалистът. По думите му, в световен мащаб цената на зърнените култури няма да намалее значително, тъй като стандартът на живот се покачва, потреблението също се увеличава, а и те са в началото на хранителната верига. Дойчев контрира твърденията за ниските напоследък цени на пшеницата с аргумента, че преди десетина години стойността на свинското е била сходна, а на зърното за десетилетие се е качила двойно.

Стремеж към затваряне на цикъла

доц. д-р Валентин Дойчев
доц. д-р Валентин Дойчев

През последните години ясно се откроява стремежът на животновъдите да затварят цикъла си на производство като отглеждат сами фуражните култури, казва експертът. По думите му това е глобална тенденция. „В България сме провокирани в по-голяма степен да вървим към затваряне на цикъла заради по-тежките условия.“, коментира той и добавя, че тази стъпка прави стопаните по-стабилни. Постепенно фермите у нас се модернизират, но все още не можем да постигнем нивото на развитите страни, където на 200 свине майки се пада 1 работник. У нас работната ръка била 3 – 5 пъти повече. Една от причините за това е, че механизацията в родните стопанства била от по-нисък клас и често давала аварии.

Що се отнася до размера на стопанствата – българското свиневъдство е окрупнено, каза доц. д-р Валентин Дойчев: „Голяма част от производството е в бившите големи свинекомплекси, които са с по хиляди свине-майки, примерно от 1000 до 3000 са най-големите“. По думите му в процес на изграждане е стопанство за 5-6 хил. животни. Когато през 60-те и 70-те се строели свинекомплексите, стремежът бил те да се позиционират основно в Североизточна България – основният зърнопроизводителен район. Комплекси се изграждали и в Тракийската низина – около Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

Факторите на плодовитостта: генетика, хранене и добро отглеждане

В сравнение с тези десетилетия, когато един свинекомплекс се правел с презумпцията, че от една майка се раждат около 18 прасенца, днес продуктивността на животните е по-голяма – около 25 малки. Още по-добри са резултатите в Дания и Холандия, където една майка раждала по 30 малки годишно. Увеличаването на продуктивността се дължи на генетика, хранене и добро отглеждане, посочи доц. Дойчев, който е и управител на управител на фирма за животновъдно оборудване. Той уточни, че в промишленото свиневъдство на практика не се работи с отделните животни, а с групата като цяло. А за да е висока продуктивността на свинете, те трябва да са с добър генотип.

Разчитаме на чужди породи

В съвременното българско свинепроизводство се залага на чужди породи. Като екзотика в няколко ферми у нас е запазена само Дунавската бяла свиня, стана ясно от думите на доц. д-р Валентин Дойчев. Нараства обаче интересът към Източнобалканската свиня, която се отглежда свободно. Причината е увеличеното търсене на традиционни продукти. По думите на Дойчев това е ниша, която тепърва ще се развива. Защо обаче като цяло в страната не се работи с животни с българска генетика? „Когато настъпиха промените -89 г., а и преди това, и имахме възможност на пътуваме на Запад, разбрахме, че в генетично отношение сме много по-назад.“, каза специалистът. По думите му е имало опити за внос само на разплоден материал с цел на местна почва да се усъвършенстват породите, но процесът е бавен и не отговаря на темпото на пазара. Родните породи могат да се запазят само като отделни колекционни стада, посочва специалистът и уточнява, че съвременното свиневъдство в глобален мащаб се базира основно на 5-6 породи свине, от които основно Английската голяма бяла и Датския Ландрас.

Текстът е публикуван в сп. “Агрозона”. Още интересни материали от земеделския сектор четете в броя. ^FD570F8440C1EF920DCC56682D28A1FEE465097379296BD42D^pimgpsh_fullsize_distr

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама