Защо са полезни пробиотиците и как да ги консумираме – препоръките на учените от Ел Би

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Защо са полезни пробиотиците и как да ги консумираме разискваха проф. Жечко Димитров и д-р Ирина Готова от Изследователския център на „Ел Би Булгарикум“ в ефира на БНТ. В предаването „100% будни“ двамата учени разясниха как точно действат полезните бактерии на човешкия организъм и дадоха препоръки как да ги консумираме, за да подпомогнат оптимално здравето ни. Те представиха и успешните пробиотични продукти с марката на „Ел Би Булгарикум“ – единственият на пазара Айрян пробиотикПробиотик кисело мляко и лиофилизираните продукти LB Vit Proway и LB Lact.

„Пробиотиците са живи микроорганизми, предимно бактерии, които оказват благоприятно въздействие върху човешкото здраве, но това трябва да бъде доказано научно и клинично“, коментира проф. Димитров. Той припомни, че българското кисело е най-старият пробиотик в света и по стандарт в един грам от него трябва да се съдържат 100 милиона живи бактериални клетки.

„В естествени условия Lactobacillus bulgaricus се среща предимно на територията на България и в изолирани северни части на Гърция, на Северна Македония и на Северозападна Турция. Но в лабораторни условия може да се отглежда навсякъде“, коментира още проф. Димитров.

Д-р Готова разказа детайли около създаването на най-новия продукт на „Ел Би Булгарикум“, пробиотичният айрян. „Направихме го от нашето пробиотично кисело мляко, което е и с добавен патентован пробиотичен щам. Досега не е имало такъв айрян на пазара“, коментира тя.

Проф. Димитров допълни, че продуктът има присъщите за българския айрян бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които тук са надградени със специален щам, изолиран от учените на компанията. Този щам има международен патент в 12 патентни ведомства. Той е от вида Lactobacillus plantarum, има способността да се прикрепя към чревната повърхност и по този начин се конкурира с вредните бактерии, както за място, така и за храна.

В ефира на БНТ д-р Готова показа как се използва и лиофилизирания пробиотик на „Ел Би Булгарикум“ LB Vit Proway. Тя посъветва всички, които използват пробиотици, да ги консумират със студени течности, за да ги запазят живи.

Друга важна препоръка, която д-р Готова даде на зрителите по темата, беше да не консумират пробиотиците непосредствено преди и след хранене. „В противен случай  по-дълго ще останат в нашия стомах, и по-дълго ще са обект на киселините“, каза тя.

Цeлия разговор вижте ТУК

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама