Лондонският университет забрани официално продажбата на продукти, които съдържат говеждо месо, в хранителните магазини на студентското градче. Това е една от мерките на учебното заведение, които са част от политиката му по изпълнение на програма да стане въглероднеутрално заведение към 2025 г.
Що се отнася до другите мерки за защита, Лондонския университет ще взима допълнителни пари за продажба на напитки в пластмасовите бутилки и ще бъдат поставени слънчеви батерии около кампуса, съобщават от www.farminguk.com.
Представителите на британските ферми са против подобни забрани. Според един от стопаните, които отглеждат говеда в страната, Стюарт Робъртс, вицепрезидент на Националния фермерски съюз, борбата с изменението на климата се явява един от големите проблеми на нашето време, но забраната на употреба на един продукт е прекалено опростен подход. „Нашите стандарти за производство на говеждо във Великобритания са едни от най-ефективните и устойчиви в света, тъй като британските животни пасат на тревни пасища. Това означава, че нашето селско стопанство изхвърля 2,5 пъти по-малко газове, отколкото другите стопанства по света“, допълва Робъртс. Според него само купуването на произведено в страната месо ще стимулира опазването на околната среда.