За какво ни е нужен оборски тор и как да го ползваме през есента

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
10 Минути

Оборският тор се счита за най-удобният и достъпен тор. Той се използва не само на големи площи, но и в малки лехи в градините, където се отглеждат различни култури – от зеленчуци до цветя. Все пак винаги стои въпросът какъв вид тор да изберем за нашия двор. В оборския тор има голямо количество активна микрофлора, която се явява източник на микроелементи и служи за обогатяване на почвата. Освен това оборския тор има и други предимства:

  • действа като комплексен тор, който постепенно и равномерно захранва растенията с хранителни вещества;
  • разлага се в почвата, насища кореновата система с въглероден диоксид и насърчава фотосинтезата;
  • с помощта на оборския тор се регулира състава на почвата, повишава се нейната пропускливост;
  • ефектът от торенето с оборски тор продължава до 5-6 години на глинести почви и 3-4 години – на пясъчни почви.

Подхранване с говежди тор тор-крави

Много градинари смятат, че торът, който остава след кравите е най-добрият.  Всъщност това е един от най-популярните и универсални органични торове с максимално съдържание на азот.

Предимства: Недостатъци:
·         висока ефективност;

·         универсалност и достъпност;

·         производителност;

·         способност да влияе положително на имунитета на растенията;

·         ниска цена.

  • честото приложение увеличава нитратите в почвата;
  • Преди да се използва като тор се нуждае от продължителна подготовка, пресните торове може да причинят изгаряния на корените;
  • нестабилен състав;
  • специфична миризма.

Говеждия тор се използва успешно за подхранване на следните култури:

  • краставици;
  • домати;
  • зеле;
  • пипер;
  • картофи;
  • плодни дървета и храсти;
  • рози и други трайни насаждения.

Свежият тор не се ползва за лехите с  кореноплодни зеленчуци (моркови, ряпа, репички), алабаш и китайско зеле, чесън, лук и бобови растения.

Най-доброто време за внасяне на кравешкия оборски тор е есента. Той постепенно се разлага през зимните месеци и равномерно изхранва почвата и корените на растенията. За тази цел торът се разпределя равномерно, като нормата е 6 кг на 1 кв. м.

 

Подхранване на растенията с конски тор

В задочния спор за това, кой тор е по-добър, конският винаги „печели“ пред говеждия тор.

Предимства: Недостатъци:
  • рохка, пореста структура;
  • съдържа повече азот, фосфор и калий;
  • бързо изгаря, като отделя голямо количество топлина – 50-70°С;
  • в него се съдържат по-малко семена от плевелни растения;
  • добре разрохква тежките почви и повишава задържането на влага в леките почви.
  • по-рано от кравешкия “изгаря” и престава да разпределя топлината;
  • по-малко достъпен е от говеждия тор, поради малкия брой конюшни.

тор-конеКонският обор се ползва за същите култури, както при говеждия. Той се внася през пролетта или есента. Обикновено се ползва пресен конски тор, защото той съдържа повече азот и отделя повече топлина, която сгрява почвата. Именно този тор се ползва за зареждане на оранжерии и топли лехи. Но тор, който е на 3-4 години също е полезен. Той се е освободил от острата миризма, наситен е с полезни микроорганизми,има оптимална структура и влажност.

За да „работи“ конският тор максимално ефективно трябва да се спазват някои правила: Насипете го на дебелина 30-40 см при пролетното зареждане на оранжерията или на слой 50 см при есенното зареждане. Покрийте равномерно със слама и покрийте с 30-35 см почва.

За един квадратен метър, не повече от 6 кг конски тор и незабавно миришат, за да се избегне загубата на полезни свойства на тора.На 1 кв.м внесете не повече от 6 кг конски тор.

 

Свинският тор като подобрител на почвата

Характерна особеност на този вид оборски тор е неговият състав. Както е известно, свинете се хранят с храни от растителен и животински произход, което създава оригинален “коктейл”.

Предимства: Недостатъци
·  високо съдържание на азот;

·  бавно и продължително разлагане, постепенно насищане на растенията с полезни микроелементи.

  • Много високо ниво на рН, което не е подходящо за всички почви.
  • Свежият тор може да “изгори” корените на растенията;
  • Топлоотдаването на този тор не е достатъчно за развитието на кореновата система на растенията;
  • Съдържа не само традиционните бактерии за оборски тор, но и патогени.

Неутрализирайте високото рН на тора, като използвате доломитово брашно или вар. Основно свинския тор се използва за подхранване на зеленчукови култури, като при необходимост се неутрализира повишената му киселинност. В същото време той трябва да угние за 1 година. Най-добре е да го използвате за торене на растенията през есента, така че през пролетта ефектът му да бъде максимален. Пресният свински тор се препоръчва да не се покрива с почва и да се остави до пролетта. На 1 кв. метър се внасят 6-7 кг угнил или 4 кг пресен свински тор.

 

Заешкият тор

Оказва се, че в тези животни са ценни не само месото и кожите, но и отходните им материали. Заешкият тор понякога се нарича шеговито истинска „златна жила“, защото съдържа много полезни и необходими за растителните микроелементи.

Предимства: Недостатъци:
  • балансиран състав и оптимално количество хранителни вещества;
    • липса на семена от плевели; зайците ядат само стъбла и листа от растенията, оставяйки семената им незасегнати; • Съвместимост с всички растения. •
  • Използването в прясна форма може да причини изгаряния на корените на растенията.

тор-заекМожете да използвате заешкия тор по различни начини – в течна форма и под формата на сух прах. Торенето може да се направи както през есента, така и през пролетта. В течна форма, торът се вкарва в почвата по време на оран или преди сеитбата. За да направите това, 1 кг заешки отпадъци се разреждат в 10 литра вода и сместа се остава за 24 часа, като се разбърква от време на време. За 1 квадратен метър са необходими не повече от 2 литра от течността
За да се направи сух заешки прах, торът първо се изсушава на слънце и след това се смила до прахообразно състояние. Дозиране на сух тор – 1 ч.л. прах се смесва с 1,5 кг почва.

Как можете още да използвате заешкия тор:

  1. Смесете тора сн растителни и хранителни отпадъци;
  2. Прехвърлете сместта в съдът за компостиране, там заешния тор не трябва да бъде повече от 10% от общата маса и пуснете малко дъждовни червеи;
  3. След 40-45 дни разбъркайте сместа, като премахнете червеите от долния слой. Вече имате висококачествен хумус, с който можете да изхранвате всички растения без изключение.

 Подхранване с кокоши тор

Това е отлична алтернатива на комбинираните добавки и сложните минерални торове. Хранителните вещества, съдържащи се в това органично вещество се отмиват по-малко от почвата и не правят висока концентрация на соли.

Предимства: Недостатъци:
  • ускорява узряването на плодовете и увеличава добива с 20-40%;
    • възстановява микрофлората и киселинността на почвата, подобрява нейния състав и свойства;
    • съдържа три пъти повече фосфор и азот, отколкото другите видове оборски тор;
    • не отделя токсични съединения;
    • повишава устойчивостта на културите към болести и вредители.
  • не всички растения са подходящи за състава на микроелементите от кокошия тор;
    •азотът от кокошия тор съдържа в пикочна киселина, а нейното натрупване способства прекомерно натрупване на нитрати. Също така, пикочната киселина може да “изгори” корените на растенията.

тор - кокошкаВнасянето на кокоши тор в почвата е полезно за растежа и развитието зелето, патладжана, доматите и други зеленчуци. Също така, този тор е подходящ за ягодоплодни и овощни култури. Подхранването на лука, чесъна и други зелени зеленчуци трябва да се извършва само в началото на периода на вегетация (края на пролетта – началото на лятото), защото използването им по време на активен растеж, може да се развали вкусът на зарзавата.

Общи правила за внасяне на кокоши тор в градината:

Препоръчително е да се внасят куришките във влажна почва след поливане или дъжд, тъй като във влажна среда разлагането и разграждането е по-бързо;
• През есента при прекопаването се внасят 2 кг прясна отпадъци на 1 кв.м площ;
• дърветата и храстите може да се подхранват с пресен пилешки тор, разреден с вода в съотношение 1:15. Разтворът се излива по-далеч от основата на дървото, за да не изгорят корените. За едно дърво ще ви трябва една кофа от тази смес, а за плодов храст – малко по-малко
Сухите пилешки куришки и компостът на тази основа трябва да се внасят през есента. Ако захранвате с тях през пролетта, може да се забави плододаването. Пролетно торене се допуска само на пясъчни почви.

Как да добавяме оборски тор в почвата без да увредим растенията и още тънкости за торенето с органични торове, Агрозона ще публикува в следващ материал посветен на темата.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА