За 10 години консумацията на пилешко месо у нас с 53% ръст

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Само за 10 години консумацията на пилешко в страната е скочила с 53% и това е най-големият ръст при всички меса. Общата консумация на пилешко месо (без субпродуктите) в България през 2017 г. ще остане на нива над 160 хил.т., като консумацията възлиза на 22,8 кг/човек. В следващите години консумацията ще продължи да расте с около 1,5% годишно, според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Цените на птичето месо в страната бележат спад за четвърти пореден месец, под натиска на увеличения световен износ.

Нивото на цените на едро на пилешкото месо средно за държавите-членки на ЕС, от началото на годината превишава отчетеното през същите месеци на 2017 г. Увеличението през месец март е с около 3% на годишна база. Прогнозите са за растеж на производството, стимулирано от повишената консумация.

Според оценките на USDA, производството на пилешко месо в Бразилия ще достигне 13,5 млн. тона през 2018 г. (+2,6%). Увеличението на изнасяните количества ще е по-слабо – около 1,5%, поради очакваните търговски ограничения от страна на ЕС и Китай. Свиването на вноса на пилешко месо от Бразилия, която е основен доставчик на Европейския пазар, ще поддържа по-високо равнището на цените на едро.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама