Яйчените черупки в градината: Полезни за почвата на зеленчуците, вредни за поповите прасета

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути
чесън засаждане
Какво може да посеем и засадим в градината през есента

Черупките от яйца се използват в градината както смлени, така и разбъркани във вода. Важно е да се знае, че колкото по-малки са парченцата черупки, толкова по-лесно растенията усвояват полезните вещества от тях, като калцият е най-важната им съставка. Затова се препоръчва събрания материал да се превръща в брашно. Това става като изсушените яйчени черупки се смилат в месомелачката или кафемелачката.

Подобрява поникването на семенатаяйчени черупки 1

За да се появят бързо младите растения, засетите семена трябва да се покрият със смлени черупки. Това способства за получаването на силни и здрави растения.

Кореново подхранване на зеленчуци

Сухите черупки от 4-5 яйца се смилат до прахообразно състояние. След това се заливат с вряла вода и се оставят да престоят покрити с капак 5-7 дни. Сместа се разбърква всеки ден. След това течността се разрежда в съотношение 1 към 3 с вода и нея се полива разсадът от чушки, патладжани, цвекло и други зеленчуци.

Дренаж за разсад и цветяяйчени черупки 3

Смачканите черупки може да се поставят на дъното на съдовете за разсад или в саксиите като дренаж. В този случай черупките не се менят, а леко се нагъват.

Защитава от вредители

Яйчените черупки са надеждно средство за борба с поповите прасета. За целта черупките се надробяват, добавя се олио и се прави гъста смес, която се накапва между растенията в градината. След такова „угощение“ насекомите – вредители загиват.

Средство за подобряване структурата на почватаяйчени черупки 4

Прахът от яйчени черупки намалява киселинността на почвата и в същото време подхранва растенията. За да това обикновено се използват 1-2 чаши смлени яйчени черупки на 1 кв. метър. Ако почвата е много кисела ползвайте до 1 кг на квадратен метър. По време на есенното прекопаване на градината, едрите черупки се смесват с почвата. Това прави земята по-рохка и увеличава достъпа на въздух.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама