Явор Гечев: В момента МЗм няма инструмент, с който да регулира цената да дървата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

„Образуването на цената на дървата е изключително голям проблем.Към момента няма инструмент по Закона за горите, с който тя да бъде регулирана. Макар, че това не е работа на едно служебно правителство, ние сме готови да направим съответните предложения и смятаме, че трябва да се създаде социален фонд”. Това заяви министърът на земеделиет Явор Гечев по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание в отговор на запитване относно ценообразуването на дървесината.

“Предлагаме серия от мерки, при които част от парите да отиват в този Фонд и да бъдат дотирани само определени групи дърва. Мислим, че е редно и част от парите да остават за населените места“, допълни той.

„Вече подписахме споразумение с част от кметовете на малки населени места три дни след утвърждаването на дадено сечище те да получават информация какво е сечището, колко е голямо, каква е причината и какъв е интензитетът и смятаме, че това ще бъде добра превенция по отношение на краденето на дърва“, коментира още министърът.

ДГС, дърводобив, Agrozona.bgТранспортът и разтоварването на дървата – най-скъпи от целия процес

„Държавните горски стопанства продават дървесината на прилични, дори ниски цени,  които в последните 10 години не са променяли драматично, с лев-два нагоре. Проблемът идва при услугите с доставка до вкъщи и товарене-разтоварване, където ние не може да повлияем на цената, тъй като формирането й се влияе от изпълнителя на поръчката. Горското стопанство не може да гарантира ниска цена на доставката“, коментира от своя страна ресорният зам.-министър Валентин Чамбов.

„С неимоверни усилия ние сваляме цените на дървата, след което някои от фирмите взимат прекомерни суми за транспортирането й. Може би наистина е настъпило времето да бъдат предприети някои промени, тъй като държавата към момента наистина няма механизми, с които да регулира цената на дървата, особено при такова търсене, каквото има в момента“, допълни още Гечев.

Забавяне в доставките на дървесина в населените места

Огромно закъснение и проблем със снабдяването с дърва за огрев в малки населени места. За това алармира Десислава Танева по време на заседанието на Комисията по земеделие.

„В община Сливен поне четири населени места с над 1000 жители не са получили  нито една доставка на дърва за огрев. От заявените обичайно между 8 и 10 кубика дърва за отопление на домакинство са осигурени едва по два кубика. Вече сме в средата на ноември. Прогнозите за времето за следващите седмици, особено в планинските части, са такива, вероятно достъпът за влизане в гората и извършване на сечи ще бъде ограничен. Какви конкретни мерки ще вземете за удовлетворяване на заявките за дърва за отопление в кратък срок, така че хората да посрещнат отоплителния сезон с обичайния обем, с който се снабдяват“, запита Танева.

Заявките за дърва за огрев са нараснали с три пъти

„Заявките за дърва за огрев са нараснали с три пъти, в сравнение с миналата година. Добитите количества дървесина през тази година са колосални. До момента заявките по списъци от страна на кметове са изпълнени на 130% в сравнение със заявките, които са реализирани миналата година. Въпреки сериозните усилия, които полагаме, все още има населени места, които не са получили заявените от тях количества дървесина. Към момента общо заявките от страна на кметовете са изпълнени на 82- 85%”, заяви Гечев.

дърва, дървесина, Agrozona.bg

“Ограничихме силно, почти напълно,  количеството дървесина, която отива за преработвателните предприятия, включително намалихме и значително цената, без да имаме много инструменти.  Работим на изключително бързи обороти, някои от предприятията вече са на привършване с количествата. Планът за следващия месец е да достигнем 100% задоволяване на нуждите на населението, дори ако се налага да се доставят по-малки количества на няколко пъти, с идеята да има поне някаква дървесина, с която да се стартира отоплителния сезон“, допълни още министър Гечев в отговор на запитването.

Той заяви още, че до края на дърводобивния сезон Министерството на земеделието (МЗм) ще изпълни плановете си, въпреки че те са в пъти по-големи спрямо миналогодишните, като допълни, че хората, които са използвали въглища за отопление в момента са преминали също към дърва,  поради липсата на доставки.

ИАГ, проверки, Agrozona.bgНарушения в общинските гори

“Друг важно нещо, което трябва да се спомене е това, че сме хванали редица аномалии в системата и контрола и сме готови да препоръчаме законови изменения по отношение на Закона за горите, които сме констатирали като недостатъци”, коментира Гечев.

“Сериозна аномалия констатирахме по отношение на количествата дървесина, които се добиват от общински гори. По закон 100% от тях отиват първо за задоволяване на нуждите на местното население. Това, което ние установихме обаче е, че има много общини,  в които дървата от общинските гори отиват за преработка, вместо за удовлетворяване нуждите на населението”, поясни още той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА