Ягодите: какви са претенциите им в градината

Можете да засаждате ягоди практически през цялата година. Но най-добре се вкореняват и развиват храстчетата, ако са засадени в края на лятото, ранната есен или ранната пролет. Разсадът на ягодата се сади едно- и двуредово. В първият случай между редовете се оставя разстояние от 60-70 см, между растенията 15-20 см. При двуредовото засаждане между разсадът се оставя място от 15-20 см, между редовете – 30 см, между лентите 70-80 см. Едноредовото засаждане се използва, когато площта е голяма, а посадъчният материал – малко. След време ягодите там могат много лесно да се размножат чрез ластуните, които пускат. Двуредовото засаждане е предпоставка за получаването на по-голяма реколта.
Разсадът трябва да е току-що изкопан. Преди това той трябва да е добре полят, като е желателно да го преместите заедно с пръстта около корените му. Не трябва да засаждате първите ви попаднали растения, а отберете само здравите, чистите и добре развитите. Желателно е да имат по 4-5 добре развити листа и коренова система с дължина 7-10 см. Силно издължените растения се развиват слабо и не плодоносят добре. Ако разсадът има много дълги корени, то преди засаждането трябва да ги накъсите до 10 см и разпределите добре в ямката за засаждане. Корените не трябва да са подгънати, защото това също ще се отрази на растението.
Ягодите не са взискателни към почвата и ако се грижите добре за тях, може растат добре навсякъде с изключение на заблатените места и сухи пясъци. Най-подходящи за отглеждането им са глинести почви с добра водопроницаемост и водозадържаща способност. Глинестите и песъчливи почви трябва да се обработят преди засаждането на ягодите, да се наторят, като се внесе компост или тор. Ягодата понася добре, дори увеличава добивите си на слабо кисели почви или близки до тях – неутрални. При варуване не засаждайте ягоди там веднага. При избора на място за насажденията от ягода трябва да помните за редуването на културите. Тя много добре расте на площи, където преди това е расъл чесън, копър, магданоз, бобови култури.