Ядлива опаковка пази храната от гниене

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Учени от държавния университет в Орегон създадоха водоустойчива опаковка, която може да се консумира и удължава годността на продуктите с мокра повърхност като месо, сирене, плодове и зеленчуци. тя предпазва от намокряне, но не предотвратява гниенето на продукта.

На текстура и външен вид опаковката е подобна на найлон, но може да се яде и е направена от две естествени субстанции – хитозан и целулозни нановлакна. Първата субстанция е произведена от черупки на раци, а втората е извлечена от дървесна каша.

Резултатите са публикувани в научния журнал Наука и технологии за храните.

Екипът от учени начело с проф. Джанин Джао има опит в експериментите с опаковки на храни от десетилетия. Занимават се с това, защото проблемът е сериозен за хранителната индустрия. През 2004 г. същият екип разработи хитозаново-лизозимна обвивка, а през 2009 г. обвивка за риба, съставена от хитозан и рибено масло. През 2013 г. от лабораторията излезе още едно изобретение – обвивка от натрошено грозде.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама