Вносната сьомга е пълна с токсични вещества

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Сьомгата е най-токсичната храна на света, твърдят френски журналисти. Това потвърди и българският диетолог проф. Донка Байкова. По думите й, сьомгата е много полезна белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, която е с богато мастно и водно съдържание, каза Байкова пред БНТ.
Вносната сьомга като цяло е пълна с токсични вещества. Тя идва масово от аквакултури, а рибата там е по- некачествена. Първо, тя е бяла на цвят и за да стане оранжева я хранят с допълнителни смески, които придават ксантини – Е161. „Сьомгата от северните морета, която се внася и у нас, е богата често на диоксини, бифинили и какви ли не токсични вещества“, коментира Байкова. Диоксините съдържат ракови вещества, а бифинилите са токсични по отношение плода на бременната жена. Пъстървата, лавракът и ципурата са с по- чист състав, допълни експертът.
“Ако е диворастяща сьомга е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на Омега 3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност. Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме обикновено е от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца се мести на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Тези риби са много екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят с различни смески”, обясни професор Байкова.
В края на миналата година САЩ разреши и производството на ГМО – сьомга.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама