Внасяме повече плодове и зеленчуци, износът – в пик

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Сред най-експортираните стоки са доматите, краставиците и сладката царевица

От началото на годината до края на май по предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) в страната са влезли 156,5 хил. тона пресни зеленчуци и 144,6 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 9,9% и 5% повече спрямо същия период на 2020 г, съобщават от земеделското министерство. Според статистиката повишението се дължи на по-голямото количество внесени домати (с 8,8 хил. тона или 21%), краставици и корнишони (с 4,6 хил. тона или 29,8%), пиперки (с 2,8 хил. тона или 25%) и тикви (с 1,3 хил. тона или 25,7%). Увеличение е налице и при импорта на лук, чесън, патладжани, гъби, зеле и марули – в рамките на 1,8% – 36,3%. От друга страна, вносът на картофи отбелязва спад от 21,6% (6,2 хил. тона), а доставените количества моркови и репи са с 14,3% (1,3 хил. тона) по-малко.

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани – общо 95,6 хил. тона (66,2% от целия внос на пресни плодове за периода), с 4,7% повече на годишна база. Близо 15% заемат доставките на ябълки, за които е регистрирано намаление с 12,9%, до 21,1 хил. тона. Импортът на черупкови плодове, пъпеши, грозде, ягоди и праскови нараства в границите от 15,2% до 63% спрямо аналогичния период на 2020 г., а този на кайсии и череши – намалява, съответно с 15,5% и 38,6%.

Предварителните данни за първите пет месеца на 2021 г. сочат увеличение на износа на пресни зеленчуци със 70,6% на годишна база, до 30,8 хил. тона. Същевременно, при експорта на пресни плодове се наблюдава леко намаление – с 1,6%, до 19,1 хил. тона.

Най-голям принос за отчетения ръст на общия износ на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 4 хил. тона (71,1%), краставици и корнишони – с 3,1 хил. тона (59,5%), пиперки – с 1,6 хил. тона (62,5%) и сладка царевица – с 1,1 хил. тона (над четири пъти). Увеличение се отчита и при износа на картофи, зеле, патладжани и тикви – с между 2,1% и 60%. Прави впечатление многократното нарастване на експорта на гъби, бобови зеленчуци (основно грах), марули и праз, макар като цяло той да остава сравнително малък.

Регистрираният износ на пресни плодове по това време на годината представлява основно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. главно цитрусови плодове. Изнесеното количество ябълки е с 56,4% по-малко на годишна база, докато при ягодите е налице близо двукратен ръст.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама