Българското агнешко месо е със син печат, вижте как да познаете прясно ли е

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Ето кои са най-точните признаци на качественото месо

Агнешкото месо е задължително на Великденската и Гергьовската трапеза. Как обаче можете да отличите в магазина прясното от старото месо? На първо място, търсете печат за произход. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) казват, че предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира чрез наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.). Много важно за потребителите е и предоставянето на информация на видно място от страна на търговците за страната на произход на месото.

На практика обаче има няколко важни детайла, по които можете сами да определите дали месото е прясно.

 

Какво агнешко месо можете да купите:

  • Колкото е по-светла мазнината на агнешкото месо, толкова то е по-младо (допълнителен индикатор за възрастта на месото се явява цветът му, колкото е по-светъл, толкова агнето е по-младо);
  • Цветът на месото трябва да бъде максимално равномерен;
  • Един от главните критерий за добро агнешко месо се явява еластичността на месото. Можете да проверите това като натиснете с пръст месото, то трябва бързо да възвърне формата си;
  • Ароматът на агнешко месо трябва да бъде приятен и наситен (ако в месото има странични миризми, то вероятно или животно не е правилно хранено, или е било болно);
  • Доброто агнешко месо има едрозърнеста консистенция;
  • Костите на агнешкото месо трябва да бъдат бели – това е признак за младо животно, ако са розови, то вероятно са от шиле;
  • Мазнината на доброто агнешко месо трябва да е минимално количество;
  • Повърхността на агнешкото месо трябва да е блестяща и леко влажна, не трябва да има кървави следи;
  • Можете да отличите възрастта на агнето по ребрата. Ако визуално сравните две парчета месо, то костите с по-голямо разстояние между ребрата, принадлежат на по-възрастно животно.

 

Какво агнешко месо да не купувате:

  • Ако на месото има петна, които напомнят синини, то трябва да се откажете от покупката, дори при отсъствието на други негативни признаци;
  • Ако мазнината на агнешкото месо се отчупва лесно, то месото вероятно е било замразявано и вкусът му няма да е същият;
  • Ако костите на агнешкото месо са жълти или имат жълтеникав оттенък, то не трябва да го купувате – месото е от старо животно, при което от възрастта костите и мазнината започват да пожълтяват;
  • Миризмата на месото трябва да е наситена и естествена, при наличие на миризма на гниене, влага или амоняк, се откажете от покупката;
  • Не трябва да купувате агнешко месо, повърхността на което има следи от кръв, има лепкава или хлъзгава повърхност, такова месо започва да се разваля.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА