Винпром Пещера представи първите резерви от серията Domaine Peshtera

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

В ръчното бране и селектирането на всеки грозд се крие тайната на уникалното отлежало вино на компанията

Лидерът на алкохолния пазар в България „Винпром Пещера“ представи първите резерви на червени вина от серията Domaine Peshtera реколта 2010. Двете уникални отлежали вина бяха представени ексклузивно пред журналисти и ценители на добрия вкус в София броени дни преди да бъдат пуснати в търговската мрежа. При прецезирането на винените резерви на „Винпром Пещера“ лично участва известният енолог Никола Вива заедно с най-добрите технолози на компанията.

„Гроздето за двете вина Domaine Peshtera Merlot Reserve и Domaine Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve е отглеждано в плодородните земи на Тракийската низина в лозовите масиви с изключителен тероар за двата сорта. За всеки от сортовете са преработени по 50 тона грозде с най-добри показатели“, обясни Георги Кавлаков, производствен мениджър на „Винпром Пещера“. По думите му, за да се запазят всички качества на виното, всеки грозд преминава специална селекция в два етапа. Първо се бере на ръка, без използване на никаква механизация. Вторият етап е в избата, където гроздовете минават допълнителен подбор и се избират само тези с най-добри технологични качества. Избраните най-узрели и здрави плодове преминават през микро винификация, а след това отлежават в най-модерната изба на Балканите в Съединение в нови френски дъбови бъчви за постигане на превъзходен вкус и качество на световно ниво.

„Имаме амбицията „Винпром Пещера“ да заеме лидерска позиция и във винения сегмент. За това говори не само пускането на пазара на отлежали вина, а всички инвестиции в лозови масиви, в най-модерната техника и в квалификация на нашите експерти и технолози, които минават обучения в наложени винарни по цял свят“, заяви Кавлаков.

Domaine Peshtera Merlot Reserve е вино, произведено от грозде Мерло, добито от собствени лозови масиви на „Винпром Пещера“. Виното е произведено по класическа технология съчетана с най-модерните приоми при микропроизводство на червено вино. Отлежавало е във френски дъбови бъчви от 225 л в продължение на 9 месеца. Характеризира се с плътен, червен цвят с керемидени нюанси. Има интригуващ плодов нос с преплетени нотки на сушени плодове, подправки и сладък карамел. Добре балансирано и хармонично тяло с меки танини, оценени и от най-изтънчените ценители.

Domaine Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve е вино, произведено от сорта Каберне Совиньон, добито от собствени лозя. Произведено е по изтънчена класическа технология за производство на Каберне Совиньон и е отлежавало във френски дъбови бъчви от 225 л в продължение на 9  месеца. Има наситен, червен цвят с гранатов оттенък, богат нос, съчетаващ интересен черен горски плод, вплетен във ванилови и дъбови нюанси, допълнени от орех. При отпиване всеки усеща кадифения вкус с дълъг и ароматен финал.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама