Венцислав Върбанов, АЗПБ: Няма министър досега, при който за 8 месеца да е имало 6 протеста

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Когато един министър влезе в министерството, отнема много време той първо да разбере какво се случва в това министерство, коментира Илия Проданов, председател на НАЗ

„Не е имало случаи за последните 30 години в рамките на половин година да има толкова протести срещу един министър“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България пред Нова телевизия ситуацията в сектор Земеделие. „Няма министър досега, при който за 8 месеца да е имало 6 протеста“, уточни той пред Агрозона. Според Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче когато един министър влезе в министерството, отнема много време той първо да разбере какво се случва в това министерство заради многото натрупани проблеми в годините назад.

По думите на Венцислав Върбанов след подписването на Меморандума през септември 2023 г. след големите протести на земеделците „едни станаха по-близки до министъра, други станахме нежелани “. По думите на Илия Проданов НАЗ представлява около 12 млн. дка, или около 1/3 от обработваемите земи в страната. По данни на Инициативния комитет, обединяващ 26 браншови организации, които продължиха да протестират, те осигуряват работа на 300 хил. работници в селските райони. Организациите в Инициативния комитет произвеждат 80 % от млякото, 90 % от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната.

 

Разединението на бранша

„Този проблем го създаде министърът – да се събира с едни и да не се вижда с други, да води едните при премиера, а другите да ги игнорира.“, каза още Върбанов и допълни: „Всички останали 26 организации през цялото време търсихме контакти, пускахме писма, становища, които не бяха чути и в един момент ние не можем да оставим една група хора да решават съдбата и на нашите членове“, категоричен бе Върбанов.

По думите на Венцислав Върбанов меморандумът от септември 2023 г. не е изпълнен и затова хората са излезли на площада. „Интересите на земеделците не са защитени. След 2 месеца пак ще се излиза на улицата. Не може министърът на земеделието да води политика само с една група хора“, коментира още Върбанов. Според него министърът не е успял за защити в бюджета приоритетите, които трябва да бъдат водещи в земеделието, както и средствата по т. нар. Украинска помощ.

„Как ще има приоритет, при положение, че в бюджета не се залага нищо. Ако парите, нужни за помощта, бяха заложени в бюджета, изобщо нямаше да се стигне дотук. Нашият министър не успя да ги защити и заради това ние даваме сега тази оценка.“, каза Венцислав Върбанов, визирайки искането за оставка на министъра на земеделието.

Той бе категоричен, че не може за всеки законопроект, който трябва да бъде приеман и за всяка наредба, която трябва да бъде коригирана, да се излиза с тракторите и допълни, че отстрани протестът на зърнопроизводители е изглеждал като в защита на министъра. Според него заложените промени в законодателството в споразумението с БАК и НАЗ, трябва да бъдат част от управленската програма на самия министър.

„Това се казва управленска програма с всички тези законодателни инициативи, с всички тези инициативи за отпадане на административната тежест. Това трябваше да бъде лансирано от екипа на министъра, а не да се изкарват трактори на улиците и да се подписва споразумение. Оттук нататък ще се направи най-вероятно нещо, но тези пари, които сега ще се дадат, са някаква капка в морето. Нищо няма да помогнат. Освен това тези средства са предвидени за съфинансиране на ПРСР в бюджета на ДФЗ и на практика означава, че се местят едни пари от единия джоб в другия. Нови средства от националния бюджет няма”, каза Венцислав Върбанов в уточнение за Агрозона.

 

Важните приоритети

По думите на Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ, независимо от европейските условия много неща могат да се свършат и на национално ниво. „Нима сме обвързани с европейската политика да си направим стратегията за напояването, да дадем на земеделците по-евтина вода, тази административна тежест, за която ни беше даден тридневен срок от МЗХ да дадем предложения, след това 6 месеца нищо не беше направено! Това всичкото зависи именно от министъра и от неговия екип.“, коментира още Върбанов.

Той даде за пример Румъния, където след протестите земеделците са били подпомогнати с по 10 евро на декар и където в напояването са били вложени милиарди евро, но уточни „Ние не излизаме само за пари, а за да се промени нещо, да започнат нещата да се систематизират. Ако има правилни политики, ще се получи.“, каза още Върбанов.

Той обяви, че днес ще бъде решено дали всички 26 браншови организации да продължат с ефективните протести или да останат в протестна готовност, след като вчера след опит да се срещнат с премиера акад. Николай Денков са получили отказ с мотива, че правителството подава оставка на 6 март.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА