В новата ОСП тютюнопроизводството трябва да е равнопоставено с останалите сектори

Кирил Александров
Кирил Александров
4 Минути

В сегашната Общата селскостопанска политика до 2020 г. тютюнопроизводството е изключено от европейско субсидиране. „Ние не желаем това да продължи и след 2020 г., и ще направим всичко възможно, секторът да бъде равнопоставен в новата ОСП с останалите земеделски браншове.“, категоричен е Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на UNITAB. 65 000 семейства в ЕС са заети с производството на тютюн в ЕС, от тях десетки хиляди живеят и работят в България. „Трябва да се даде възможност на тези семейства да излязат от сивия сектор и да работят на светло, да бъдат равнопоставени на останалите браншове и да се чувстват достойни граждани на ЕС, а не дискриминирани, подчерта Филев. В момента вместо да работим на светло, ние сме на ръба на сивата икономика. Какво да правим като с всякакъв род рестрикции се цели унищожаването на сектора на европейско ниво.“, казва специалистът.

Цялото земеделие трябва да е приоритет

България трябва да убеди европейските институции в това, че развитието на целия земеделски сектор трябва да бъде приоритет, а не само отделни браншове, е мнението на браншовика. „Имам предвид, че в много платформи и политики се наблюдава приоритизиране на отделни браншове и се създава ситуация, при която други браншове остават дискриминирани. Като браншовик, оглавяващ тютюнопроизводителите в България аз имам претенции секторът да бъде равнопоставен на останалите сектори на земеделието, като животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство и биологично земеделие.“

Проблемът със защитата на интересите на сектора има световни измерения, допълни Цветан Филев. Браншът има нужда от това ЕС да се застъпи за сектора на европейко ниво по време на предстоящата през 2018 г. в Швейцария среща на Световната здравна организация (СЗО). На нея ще се обсъдят условията за отглеждане на земеделската култура, записани в Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която е подписана от 180 държави в света. Конвенцията дава възможност на европейските производители на тютюн да произвеждат суровина с ниско съдържание на никотин в листата. Всички тютюни, които се отглеждат в момента в ЕС са с 30 пъти по-високо съдържание на тютюн от това, което препоръчва СЗО. По друг начин казано, за да се спази изискването на СЗО, трябва да се произвеждат ГМО тютюни, което пък противоречи на европейските закони.

Агрозона
Статията е публикувана в 69 брой на списание Агрозона

Стимулира се вносът на суровина от Латинска Америка и Азия

Така по косвен начин се атакува европейското производство на тютюн и се стимулира вносът на суровина от Южна Америка и Азия.

Визията на Цветан Филев за реформа на ОСП е изпратена в централата на UNITAB в Париж, от където е заявена пред евроинституциите чрез онлайн консултацията за ОСП след 2020 г. „Там са събрани предложенията на индивидуални производители, на НАТ 2010 като организация и са изпратени от UNITAB Европа.“, уточни председателят на европейската организация на тютюнопроизводителите.

Решение на всички тези проблеми ще се търси в обединение на бранша на пан-европейско ниво. На 22 и 23 май в Рим ще бъде учредена европейска междубраншова организация на производители и преработватели на тютюн в Европейския съюз. Обединението ще има абревиатурата ELTI и ще обхваща Европейската Асоциация на тютюнопроизводителите – UNITAB с Президент Цветан Филев и Организацията на тютюнопреработвателите от стария континент – FETRATAB с президент Доменико Кардинали.

Още по темата:

Над 41 хил. подадоха заявления по схемата необвързана с производство на тютюн

Близо 17 хил. тона ще е реколтата от тютюн в страната

Месопреработването се нуждае от преоборудване

Рибният бранш очаква специално отношение от новата ОСП

Без европейски средства половината птицевъден сектор фалира

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА