В края на април ще се проведе Националната кулинарна купа на България

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Над 130 топготвачи от цялата страна ще се борят за Националната кулинарна купа на България 2016. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) – организатор на престижното състезание, което ще се състои  на 22 и 23 април в Международен панаир Пловдив.

Тази година лещата е голямото предизвикателство за кулинарните отбори.  Те ще творят по темата „Класик“ и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт, поясниха от БАПГ. Претендентите за титлата „Готвач на България“ ще се изявяват по темата „Пролет“ със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг с името „Черна кутия“, в който  конкурентите получават  кашончета с продукти и импровизират рецепти за атрактивно меню.

Темата на сладкарите ще бъде „Натура“ и е вдъхновена от приключенията на Алиса в страната на чудесата.

Новост тази година са категорията „Телешко“ и атрактивната дисциплина „Пица акробатика“. Ще се проведат надпревари за паста със сирене пиаве и за  транжиране на сьомга.

Състезанието по карвинг,  в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в две части – арт и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш.

Наред с майсторите, ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар, които са част от VІІІ Панорама на професионалното образование. Кулинарите трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.

Звездата на 9-ото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер – бранд специалист в компанията Manitowoc Foodservice, САЩ, която е световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации ще се проведат и в двата дни от 13.00 часа.

Както всяка година, и сега интересът към състезанията за Националната кулинарна купа е голям, участниците са с 30 повече от миналата година, заявиха от БАПГ. Те ще застанат на старата в 11 ч. на 22 април, а имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден следобед.

На снимката: Състезанията по карвинг са сред най-атрактивните прояви в рамките на Националната кулинарна купа на България. Нейното 9-о издание ще се проведе на 22 и 23 април 2016 г. в Международен панаир Пловдив.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама