В консервната промишленост стари проблеми напомнят за себе си

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Суровината все още е трудно да бъде набавена и то при нужното качество

Кризата с COVID 19 само засили някои проблеми и показа, че секторът на преработката на плодове и зеленчуци се нуждае от промяна, коментира пред A zona инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ). „Наследството от миналата година никак не е добро и най-трудно управляемото е неизвестността“, категорична е тя. „Продължаваме да имаме питания как, какво, кога защо. Предприятията се опитват да се справят със ситуацията със собствени сили, с преорганизация на производството, с много грижа към персонала и с много средства, които са в насока всякакви мерки за предотвратяване заразяване на работещите и на семействата им.“, коментира още инж. Божинова. Тя изрази надежда, че предприятията в сектора ще получат подпомагане в преодоляване на негативните последици от кризата с COVID, но към момента сякаш „за Министерство на земеделието, храните и горите като че ли сектор „Хранителна промишленост“ не съществува“, допълни тя.

Избирам 380, консервна промишленост, Agrozona.bg

Суровината трябва да е с качество

„Проблемът със суровината е многогодишен и тъкмо си мислехме, че нещата тръгват в правилна посока, но не включихме един голям фактор природната промяна на климата в нашата географска ширина“, коментира инж. Антоанета Божинова. Промяната в климата през последните години е толкова сериозна, че налага включването на науката с решаването на проблема около отглеждане на подходящи растения, адаптирани към условията, както и технологии на култивиране. Според инж. Божинова науката, която е приоритет на държавата, трябва да започне да работи в услуга на бизнеса дългосрочно.

Преработвателите казват, че вече в голямата си част работят с български суровини. „При някои от суровините родната продукция достига 60-80%, в други варира. Масово хората се отказват да произвеждат пипер. Отдавна са се отказали промишлено да се произвежда корнишон. Корнишонът е един продукт, който колкото предложим, 2 или повече пъти се търси. Въпросът при българската суровина обаче е какво е качеството, каква е безопасността и каква е себестойността“, категорична е инж. Божинова.

 

Работната ръка трябва да е обучена

От консервната промишленост все по-трудно намират кадри, на които могат да разчитат. „Опитваме се да договорим или да учредим, дори и задължителна практика за обучаемите и в средното и във висшето образование. Предприятията са готови и на платена практика, въпреки че в цял свят плащаш да се научиш, ние сме готови да платим, за да ги научим. Нещо има, което е тотално сгрешено и ако не започнем сериозно да работим по въпроса, тази грешка се мултиплицира и резултатите ги отчитаме“, коментира изпълнителният директор на СППЗ. Според инж. Божинова практиката при обучаемите е сведена до нула.

Изпълнителният директор на СППЗ отбеляза, че кризата с COVID е показала, че производството на консерви трябва да се реорганизира. Засилва се и недостигът на работна ръка, затова от бранша настояват за новия производствен сезон през 2022 г секторът да бъде включен в списъка на икономическите сектори, включващи дейности, чието изпълнение зависи от смяната на сезоните и да може да се осигури възможност за облекчено наемане на работна ръка от трети страни.

Проблем в пандемията се откроява и с временните договори, тъй като голяма част от сезонните работници, които получават обезщетения за безработица, отказват да сключват такива, тъй като се страхуват да не загубят плащането си от социалните служби независимо от облекченото законодателство в тази област.

 

Вкусът се променя

Вкусът на потребителите се променя динамично. „В една част от страните се търсят опаковки, които са за 1-2 човека. Друга част от пазарите пък се толерират опаковки за семейства от 10-12 човека. Всеки пазар си има изисквания и всеки пазар трябва да се опознае, за да се отговори на неговите търсения. По-голямо търсене има при консервираните плодове. Това пак е свързано със страните, които нямат възможност целогодишно да си набавят пресни плодове и зеленчуци и там е нормално да се стремят към разнообразно хранене чрез включване на консервирани плодове, консервирани зеленчуци, сушени“, каза инж. Божинова.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА