Учени разкриха на какво се дължат полезните ефекти на виното

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

Червеното вино положително е най-здравословната от всички алкохолни напитки. То е богато на хранителни вещества и химични съединения, най-ключовото от които се явява ресвератролът. Това е основното вещество отговорно за благотворния ефект на виното върху сърдечно-съдовите заболявания и дълголетието.

Ресвератролът е стилбеноид, вид фенол и фитоалексин, който е естествено съединение, съдържащо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Произвежда се по естествен път от тези растения, когато те са атакувани от патогени като бактерии и гъби. Той може да бъде получен и чрез химичен синтез, както и чрез биотехнологичен синтез (микроорганизми, при които е имало контрол върху метаболизма), продава се и като хранителна добавка, добивана предимно от японската фалопия.

Редица изследвания върху животните и хората се занимават с ефектите на ресвератрола. Все още е дискусионен въпросът за влиянието му върху дълголетието при редица тестови организми, като те не са достатъчно добре проучени при плодовите мушици, кръглите червеи и рибите с кратка продължителност на живота. Наблюдавани са обаче противоракови, противовъзпалителни, намаляващи кръвната захар и други положителни сърдечно-съдови ефекти при опити с лабораторни мишки. Не е потвърдено все още, че същите резултати биха се получили и при хората.

При един конкретен опит с човек в Индия през 2008 г., чрез големи дози ресвератрол (3 до 5 грама), при патентована формула целяща повишаване на биодостъпността му, значително е намалена кръвната захар. Но това изследване за момента не е публикувано в рецензирана научна публикация, така че за съжаление все още няма окончателно приети безспорни доказателства за влиянието му върху продължителността на живота при бозайниците, информират от nauka.bg. Към момента изследванията на ресвератрола се намират в сравнително начален етап и дълготрайните му ефекти при хората не са сигурни.

Друго изследване, направено в Израел, установява, че виното има положителен ефект върху съня на хората, но при условие, че е комбинирано и с подходяща храна, която

Друго изследване, направено в Израел, установява, че виното има положителен ефект върху съня на хората, но при условие, че е комбинирано и с подходяща храна, която да абсорбира алкохола. Освен това при тези тестове е установено и че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (без значение дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, когато вечерят. Поне що се отнася до благоприятния ефект на виното върху нивата на кръвната захар, това е потвърдено вече от множество експерименти.
Според учени от университета във Флорида, някои от веществата съдържащи се в червеното вино, помагат за топенето на мазнините при хора с наднормено тегло. Причината е в това, че елаговата киселина забавя растежа на мастните клетки и пречи на образуването на нови такива.

Списъка от положителни ефекти доказани с опити не свършва дотук. Според проучване сред 5000 души в Испания е установено, че консумацията на вино намалява риска от настинка с цели 40%. Учени от медицинския университет в Чикаго пък твърдят, че умерената консумация на вино понижава риска от деменция при хората с 23%, причината според тях е, че виното стимулира потока на кръв към мозъка, като по този начин изостря ума и паметта. И не на последно място някои проучвания сочат, че хората, пиещи червено вино, имат високи нива на HDL холестерол, който е най-качественият и безвреден холестерол, предпазващ сърцето. Червеното вино също така поддържа кръвта бистра, което означава, че има по-малко шанс да се съсири в артериите или мозъка и по този начин предпазва от всички фатални последствия, които могат да произтекат от това.

С други думи – положителните ефекти на виното са много и най-разнообразни, а отрицателни практически няма, стига да не се злоупотребява с количествата.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА