Цар Лук носи 100 ползи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Ценен е и зеленият, и старият

Лукът е необикновено растение. Нито една домакиня не може да мине без него. Той се употребява суров, печен, задушен и дори варен. Лукът е в основата на най-различни храни, придава им незабравим вкус и ги пълни с витамини. Ние така сме свикнали с лука, че забравяме, че под ръка постоянно ни се намира много полезно и евтино средство срещу редица болести.

Още в дълбоки времена жените, които мислели за здравето на своите роднини, правели плитки от лук и ги окачвали на различни места в дома. Неоценима полза за хората носят химическите вещества наречени фитонциди (от гръцки език „фитон”- растение и от латински „цидо”- убивам). Те били открити в лаборатория по време на експеримент през 20-те години на миналия век. Експериментът представлявал наблюдение на вредните бактерии в капка вода, нанесена върху стъкло. Когато поставяли капчица сок от лук бактериите загивали за десет минути. Всъщност и при най-обикновени условия вредните бактерии загиват, когато чистим лук.

Всяко растение има свои фитонциди. По отношение на останалите те могат да бъдат настроени приятелски или враждебно. Известно е, че момината сълза убива люлякът, магнолията задържа растежа на тревите, ако те са засадени около това растение. Картофите, които растат в съседство с лука, не боледуват от мана. Фитонцидите на лука и чесъна могат да защитават и нас хората. Те убиват стафилококите, стрептококите, туберкулозните бацили, причинителите на тифа.

Нито една вредна бактерия не може да оцелее пред тях. Фитонцидите на лука способстват за зарастване на гнойни рани и помагат при ухапване от оси, пчели и комари, като значително намаляват болката. Достатъчно е веднага да се натрие с лук засегнатото място. Кашата от смачкан лук лекува брадавици, избавя ни от стари мазоли. Лукът се счита за прекрасно средство за профилактика на атеросклероза, хитертония, инсулт. Той понижава захарта в кръвта и повишава нивото на хемоглобина. Веществата, които се съдържат в луковите люспи, укрепват кръвоносните съдове.

 

Готварски трикове

  • За да не плачете когато режете лук трябва да го чистите по струйка студена вода. При нарязването на лука главата трябва да се мие от време на време. Има още една тънкост, която ни спасява: в края на ножа набучете хапка хляб, в нея ще се събира сока от лука, а сълзите са значително по-малко.
  • Ако трябва да смелите лук, на решетката на месомелачката завържете плътно полиетиленов плик, в който ще пада смляната смес, която няма да щипе на очите.
  • За да не миришат ножът или вилицата на лук, натрийте ги с олио или суха сол. Този проблем може да преодолеете, като нарежете със същият нож един морков.
  • Бульонът за супата ще стане по-вкусен и ще придобие приятен златист оттенък, ако в него се пуснат няколко измити люспи от лук.

Строителите на Хеопсовата пирамида разчитали на него

Много е трудно да се каже кога е започнала консумацията на лука. Неговите полезни свойства са изучени много отдавна, а обширни площи с този зеленчук са засети преди да започне изграждането на Хеопсовата пирамида. По този начин за робите била осигурена евтина и полезна храна. На един от надписите, открити в тази пирамида, има списък на продуктите, които се купували за строителите. Той започва с лука и чесъна. Древните египтяни изпитвали голяма уважение към лука, а многослойната му луковица възприемали като символ на целостта на планетата. Добре били запознати с лука и древните гърци, а старите римляни го въвели в задължителния войнишки порцион като средство, предпазващо от простуда, кашлица и болести на гърлото.

 

Събужда любовните страсти

Лукът е полезен не само за имунитета, но и е мощен афродизиак. Това му свойство е известно още в древни времена. На египетските жреци, които давали обет да не се докосват до жена, е било забранено да ядат лук. Той бил избягван от индусите, които трябвало да съхранят самообладание по пътя към просветлението. В арабските държави пък страстните любовници смесвали лук с джинджифил, канела и кардамон и го ядели преди среща. В страната на „Камасутра” също знаят какви чудеса върши лукът. Това е съвсем логично, като се има предвид демографския бум в Идния, достигащ размерите на Китай. Лукът е в основата на повечето индийски сосове и заливки. Но защо да ходим до далечна Индия, достатъчно е да погледнем към прекрасната Франция, чийто жители са известни с любовните си подвизи. Едно от най-популярните френски блюда е луковата супа. Преди сто години тя е била в задължителното френско армейско меню.

70 г зелен лук = витамин С за ден

Египетската богиня на плодородието Изида признава лука за любимия си зеленчук. Зеленият лук съдържа необходимите за човешки организъм микроелементи, провитамин А, витамин РР и С. Седемдесет грама от него напълно задоволяват нуждите на организма от аскорбинова киселина. Той е полезен при авитаминоза, загуба на сили, сънливост, главозамайване и есенна умора. Намалява кръвната захар и е много полезен при лечение на стомашно-чревни възпаления. Друго полезно свойство на лука е лечението на белези. Западни фармацефтични компании са извлекли съставка на лука, която намалява видимостта на стриите. Изследвания са доказали, че лукът заздравява косата и стимулира растежа й.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА