Три вида отровни риби живеят в Черно море

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Най-отровен е морският дракон, той има три шипа на перката си

Три вида отровни риби живеят в Черно море, заяви гл. ас. д-р Радослава Бекова, ихтиолог в Института по океанология към БАН, в ефира на NOVA NEWS.

Най-отровен е морският дракон, който има три шипа на перката си. Отровата му може да предизвика изтръпване, силна болка, замайване. Хората с по-силни алергии трябва незабавно да потърсят медицинска помощ след контакт с този вид риба. Морският дракон се заравя в пясъка по крайбрежието и покрай рифовете.

Другите видове отровна риба са скорпида, която живее на каменистото дъно, и морската котка.

Бекова разказа и за сребърната риба, която е няколкостотин пъти по-отровна дори от цианида. Тя е от семейството на рибата балон и идва от Японско море. Въпросното семейство има 15 представители, като почти половината са с доказан токсичен и отровен ефект. Те съдържат тетродотоксин – изключително опасна отрова.

В нашето море все още няма докладвани случаи, а и поради особеностите на Черно море не очакваме тези риби да навлязат – те са по-топлолюбиви, не могат да оцелеят тук, поясни Радослава Бекова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements