Топлото време обърква пчелите, събират прашец посред зима

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Топлото време през зимата се отразява зле на пчелите. Това коментира Атанас Костадинов – председател на местното сдружение “Родопска пчела“ – Смолян.

По думите му, пчелните семейства облитат ежедневно и изразходват повече храна, отколкото и трябвало по това време на година, споделя той за “Фокус”.

“В региона още преди празниците цъфнаха дори кокичета и пчелите събират прашец през необичайно топлата зима”, разказва пчеларят, като допълва, че зимата през последните години започва малко по-късно, но толкова топла не е била от години, а това се отразява отрицателно на пчелните семейства.

“Пчелите се нуждаят и от няколко месеца покой. А те излизаха по Коледа и Нова година. Имаше голям летеж и не е било така през последните години. Времето е топло през деня, като температурите достигат до 10-15 градуса“, посочва пчеларят.

Той препоръча в тези случаи, пчеларите да следят за запасите на храната на семействата

“Когато пчелите са в покой, едно семейство изразходва от 600 до 800 грама месечно, но когато летят ежедневно и се стартира развитието на семейството, консумацията се увеличава чувствително. Трябва да им се следят запасите и да не остават без такива“, отбеляза Костадинов. Той подчерта, че пчелите са по-адаптивни от хората и оцелели милиони години, но пчеларите трябва да ги контролират и да и дават повече хранителни запаси през топлата зима.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА