Практично: С резитбата на лозите трябва да приключите до две седмици

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Засега се очаква нормална реколта от грозде, само сушата може да окаже влияние, коментира проф. Мирослав Иванов от ИЛВ – Плевен

„Засега няма повреди по лозята заради динамичното време. Зимата беше много мека, нямаше предпоставки да се получат измръзвания, тъй като при лозата са необходими температури под минус 15-20 градуса, за да се нанесат повреждания по едногодишния

прираст и най-вече по заместващите пъпки в зимните очи, които носят добива за годината“, коментира за Агрозона проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство в Плевен. „Засега се очаква нормална реколта. Единственото, което може да се отрази, е дефицитът на влага, тъй като валежите засега са по-малко“, каза той и допълни, че „по принцип лозата е сухоустойчиво растение и само в отделни райони или на млади лозя, където евентуално се установи, че има сериозен дефицит на влага, тогава може да се пристъпи към напояване“, каза още експертът.

В момента основната задача на лозарите е да влязат с ножица в насажденията. „Основното е да се извърши навреме резитбата. Резитбата на зряло трябва да приключи преди началото на сокодвижението, тъй като по-късен етап се загубват част от хранителните елементи, които се придвижват от почвата към надземните органи на лозата и затова в практиката е желателно края на март-началото на април да се приключи с резитбата на зряло“, даде съвет проф. Иванов.

За пролетното засаждане на лози уточни, че колкото по-рано се извърши то, толкова вероятността да се получи по-висок процент на прихващане е по-голяма.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама