Преминаването от бялата зима към цветната пролет е свързано с чести депресивни състояния, умора и стрес. За да избегнем лошото настроение, трябва да се храним цветно. От червено цвекло през ягоди до грах. Ето кои са топ 10 на храните тази пролет, които ще ни осигурят здраво и красиво тяло, добър тонус и настроение.
Цвекло
Цвеклото освен питателно е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени беталаини. Те спомагат в процесите на усвояване на белтъци в организма и за подобряване работата на черния дроб. Освен това цвеклото е богато на витамини А, В, както и на калий, и фолиева киселина. Високото съдържание на магнезий работи като регулатор на състоянието на кръвоносните съдове. В скорошно проучване, направено в Италия, се доказа и приносът на цвеклото за здравето на очите ни.
Боровинки
Боровинките са освен полезни и предпочитани в режимите за хранене. Антиоксидантите в тях спомагат за задържане на колагена в тялото. И все пак най-ценното в малките плодчета са антоцианозидите. Те спомагат за изграждането на здрави кръвоносни съдове и подобряват циркулацията на кръвта.
Сините и черните боровинки помагат за превенция на рак на дебелото черво, действат благотворно при инфекции на уринирания тракт, имат противовъзпалително действие. Боровинките са богати и на танини, калий, калций, желязо. От витамините с високо съдържание са витамин А, бета каротен, С, К, фолиева киселина. Малките плодчета са най-добрият източник на диетични фибри, антиоксиданти, манган и витамин С.
С едва 80 калории и 20 грама въглехидрати на 100 гр, боровинките се вписват перфектно в подходящ за всеки здравословен хранителен план.
Ягоди
Неоспорим факт е, че това са сред най-любимите плодове на малки и големи. Универсалният вкус, цвят, аромат допринесен с голямо количество витамин С, фибри и антиоксиданти, прави ягодата неоспорим фаворит и за всяка диета. 100 гр ягоди съдържат само 44 калории и 4 гр въглехидрати и повече от 3 гр полезни фибри.
Ежедневният им прием доказано укрепва имунната система и успешно се бори с грипните вируси.
Проучванията показват, че ягодите запазват в пълен състав полезните си свойства до два дни след откъсването им. След това започват да губят витамин С и антиоксидантите в тях.
Грах
Грахът е добър източник на фибри и важни минерали. Зеленият грах осигурява антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества, включително витамини С, Е и К, както и значително количество антиоксиданти. Полезните вещества в него спомагат за регулирането на кръвната захар и апетита. Това означава, че грахът е добър избор за хора, които страдат от диабет и искат да имат контрол над теглото си.
За съжаление само около 5% от граха, който се отглежда, се продава свеж. Останалата част е замразен или консервиран. Това обаче означава, че той е лесно достъпен целогодишно. Когато избирате замразен или консервиран, проверете етикетите за добавени натрий и сол.
Агнешко
Агнешкото месо е свързано със здравето на сърцето и с по-нисък риск от хронични заболявания. През последните години селективното развъждане, практиките за хранене и методите за отглеждане на агнета подобриха качеството на месо. Повечето от
мазнините в този вид месо са мононенаситени.
Порция агнешко осигурява до 30% от препоръчителната дневна доза цинк, която е от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите и имунитета. Консумацията на нетлъсто агнешкж осигурява 47% от протеина, от който повечето хора се нуждаят за ден. Агнешкото е богато на витамини от група B. Една порция може да осигури 74-100% от дневната нужда от витамин В1.
Вижте още:
Нахутът контролира пристъпите на глад и регулира теглото