Тестват 12 сорта сливи как ще се справят с новия климат

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В Института по земеделие в Кюстендил поставят акцент на подходящата подложка на овошките

Нови сортове сливи и сортоподложкови комбинации при череша се превръщат във вариант за преодоляване на неблагоприятните климатични условия, които са валидни през последните 5-10 години, коментира проф. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие – Кюстендил, част от Селскостопанска академия. Обект на проучванията са 12 нови сорта сливи, интродуцирани след 2000 г., като основният акцент на изследванията е влиянието на подложката. Целта е да се види коя подложка е най-добре адаптирана към променящите се климатични условия. От показателите, които са изследвани, най-важен, съобразен с целите на Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ), е реакцията към абиотичен стрес. Може ли чрез подбор на определени сортове и сортоподложкови комбинации да се повлия за преодоляването на негативните тенденции, е основният въпрос, който трябва да решават учените от Института по земеделие – Кюстендил. Критичните фактори при отглеждането са абсолютните минимални максимални температури на въздуха. Но най-същественият фактор, който ограничава развитието на овощарството – това са късните пролетни слани. През последните години всяка втора е критична за района на Кюстендил. В четирите години на изследване, докато трае програмата, е имало ниски температури на въздуха през вегетационния период през ноември, декември и януари, но нормални за презимуване, не е имало критични температури. Направено е проучване на сортове в лабораторни условия при три прага на замразяване – минус 15, минус 20 и минус 25 градуса. В реалността обаче температурата може да се понижи най-много до минус 15 и минус 18 градуса. Резултатите в Института в Кюстендил показват, че при почти всички от сортовете слива няма измръзване. При сортовете слива 40% от завръза оцелява и се развива след това нормално и дава нормална реколта. При черешите резултатите показват, че върху българските традиционни, местни подложки, дърветата издържат студовете. Проф. д-р Сотиров припомни 2021 г., която беше критична като температури и при някои от сортовете не е имало плод, именно заради късните пролетни мразове. Въпреки това средните резултати са добри. Доказва го стандартът Стенлей при сливите, който неслучайно е стандарт, защото се е доказал през последните десетки години. Всички сортове, които екипът в Кюстендил е проучвал, са едроплодни.

„Нашата цел е да тестваме различните сортове и сортоподложки, за да сме в полза на фермерите. Средно за периода на изпълнение на ННП най-висок добив имаме  при сорт череша Бинг върху махалебкова подложка – селекция на Института по земеделие – Кюстендил, от нашия регион, която е проучена много добре.“ – коментира проф. д-р Сотиров.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама