Голяма част от овошките – кайсия, джанкови сортове, бадеми, издържат до минус 1 градус при цъфтеж, казва Валентина Божкова, заместник-директор на Института по овощарство в Пловдив в интервю за “Фокус”. Когато вече се оформят младите завръзи, след прецъфтяване, температурите под минус 2 градуса са критични, много опасни са дори градуси като минус 1, но състоянието на овошките зависи и от това с каква продължителност ще бъде студът. По думите на Божкова, всеки път, когато температурите паднат под минус 1, може да се очакват поражения в различна степен в зависимост от стадия на развитие на съответния овощен вид. Специалистът посочва, че цветовете издържат до минус 2 градуса, а младите завръзи – до минус 1. При положение, че температурите паднат под минус 1 градус, има опасност от измръзване на овошките, категорична е Божкова.
Температура под -1 – опасност за измръзване на овошките

Автор:
Екип на Агрозона
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие.
Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби.
Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.