Световна премиера на италианско суши в изложбата „Фудтех 2019“

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

Първото в света италианско суши прави своята премиера на Международната изложба „Фудтех 2019“ в Пловдив. Това обявиха от българо-италанската компания производител по време на церемонията за награждаване на победителите в Конкурса за иновации на изложението за хранителната индустрия. Фирмата получи приз за оризови топки със зеленчукови и месни добавки.

Българска медовина розе и линия италиански продукти от кактус са големите победители в Конкурса за иновации на „Фудтех 2019“, които бяха удостоени със специален плакет. Освен тях комисията отличи кози суджук с три вида трюфели, който е световна новост от наш майстор кулинар.

Сред наградените вкусотии, предлагани от български изложители, са още пълнени свински гърди, сок от ябълка и роза, разтворими напитки от растителен екстракт без захар и синтетични добавки, твърд балсамов оцет във формата на сфера, пилешка пастърма с чубрица или червен пипер, люти сосове, пюрета и сладка от първата у нас ферма за люти чушки. Италиански изложители станаха финалисти в надпреварата с каротенова паста и десертно вино.

По време на церемонията бяха връчени и наградите от Конкурса за иновации на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2019“. Журито даде най-високи оценки за напитка от биоарония, купажирана с вино от мавруд – световна иновация от български производител, и за линия алкохолни напитки на база на натурален екстракт от чай и планински билки.

30 продукта се състезаваха в Конкурса за иновации на изложбите „Винария“ и „Фудтех“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив. Председател на експертната комисия беше проф. Йорданка Алексиева, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии.

Победителите бяха наградени на церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“ на 20 февруари. Наистина е впечатляващо да се види как само за година във винената и хранителната индустрия са осъществени толкова много и толкова значими промени, това обяснява и силната конкуренция в конкурса, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Отличените продукти може да се дегустират до 24 февруари в Града на виното и деликатесите, където са разположени щандовете на участници в двете изложби и във „Вкусове от Италия“. Посетителите имат възможност да дадат своите оценки в конкурса „Изборът на потребителя“.

По същото време в Панаира може да се види и Международната селскостопанска изложба „Агра“. Общо над 650 фирми от близо 30 държави се представят на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама